Neúroda obilí zdraží potraviny, říká Veleba

ČTK ČTK
15. 8. 2012 12:03
Ceny obilí na světových trzích kvůli jeho letošní slabé úrodě stále rostou
Foto: Reuters

Praha - Ceny obilí na světových trzích kvůli jeho letošní slabé úrodě stále rostou, což zřejmě povede ke zdražení potravin. Novinářům to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba, podle kterého navzdory rostoucím cenám čeští farmáři za obilí z letošní sklizně kvůli zhruba pětinovému poklesu výnosů utrží až o osm miliard korun méně.

"Rok bude podprůměrný a v rámci republiky se sklidí asi o dvacet procent méně obilí. Dál rostou a porostou ceny, protože ve světě jsou velké problémy a sucho zasáhlo Spojené státy, Indii, jižní Evropu i Ukrajinu. Takže já osobně si myslím, že v koncovce bude velký tlak na zdražení potravin," uvedl Veleba, který připomněl, že ceny masa se odvíjí právě od ceny obilí a kukuřice.

Veleba odhadl, že tuzemští farmáři kvůli nižší úrodě letos za obilí utrží o sedm až osm miliard korun méně než loni, jelikož vyšší ceny obilí nepokryjí pětinový pokles úrody. Propad tržeb podle něj pocítí hlavně zemědělci na jižní Moravě, kteří mají velmi nízké výnosy obilí. "Ti, co mají průměrnou nebo nadprůměrnou úrodu, na tom budou velmi dobře," míní Veleba.

Podle červencového odhadu Českého statistického úřadu má tuzemská produkce obilí proti loňsku klesnout o 20,7 procenta na 5,716 milionu tun. Na vině je nepříznivý vývoj počasí. Jednalo by se tak o nejnižší sklizeň od roku 2007. Úroda řepky by se měla naopak zvýšit o 2,5 procenta na 1,073 milionu tun. Již nyní je jasné, že produkce řepky bude vyšší.

"Při letošních žních jsou největší rozdíly (ve výnosech) mezi regiony, co pamatuji. V nejpostiženějších okresech jižní Moravy bude hektarový výnos pouze zhruba dvě tuny. Naopak v okrese Hradec Králové lze očekávat výnos kolem sedmi tun," podotkl Veleba, podle kterého v Podkrkonoší jeden farmář na některých polích s obilím díky souhře několika příznivých faktorů letos vykázal hektarový výnos až 16 tun.

 

Právě se děje

Další zprávy