Netěšte se. Dvě třetiny firem nevyplatí vánoční prémie

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 12. 2009 7:06
Exkluzivní průzkum pro Aktuálně.cz o třináctých platech a vánočních bonusech
Když už zaměstnavatel prémie před svátky vyplatí, pak obvykle v tisícikorunách.
Když už zaměstnavatel prémie před svátky vyplatí, pak obvykle v tisícikorunách. | Foto: Aktuálně.cz

Brno/Praha - Na poslední výplatnici letošního roku, které firmy začnou rozdávat tento týden, najde pouze třetina zaměstnanců vánoční prémie, bonus či náznak třináctého platu.

Ale pravděpodobnost, že vaše vánoční prémie bude stejně vysoká jako loni, je výrazně menší: přesně 13 procent.

Vyplývá to z výsledků exkluzivního průzkumu, který pro Aktuálně.cz uskutečnila Hospodářská komora. Na vyplacení prémií před koncem roku se komora ptala 523 firem.

Příspěvek na Ježíška: obvykle tisícikoruny

Respondenti, kteří se v drtivé většině počítají mezi malé a střední firmy, prozradili také, na jak velké prémie se jejich lidé mohou letos těšit.

Největší část firem pošle na účty zaměstnanců částku mezi jedním a deseti tisíci korunami, celkem 22 procent. Větší část z nich pak nepřekročí pětitisícovou hranici. Jen málo bude těch, kdo najdou s výplatou jen několik stokorun, ale i těch, kdo si polepší o víc než dvacet tisíc.

Průzkumu Hospodářské komory pro Aktuálně.cz se v listopadu zúčastnilo 523 firem. Osm procent z nich patřilo k podnikům s více než 250 zaměstnanci, čtvrtina zaměstnává od 50 do 250 lidí a patří ke středním podnikům, 30 procent patři k malým podnikům od 10 do 49 zaměstnanců a 38 procent pak k mikropodnikům s méně než deseti zaměstnanci.

Třinácté platy? Zapomeňte

Faktický konec tradičních vánočních bonusů, který průzkum signalizuje, však není možné přičíst pouze ekonomické krizi. Firmy odbourávají takzvané třinácté platy už delší čas. Ale kvůli propadům zakázek a omezování výroby jich letos výrazně přibylo.

Necelá polovina podniků (46%) žádné mimořádné prémie nevyplácela ani dřív. Letos jich však přibylo o dalších 21 procent.

Byl to těžký rok, pro mnoho firem nejtěžší za poslední dlouhé roky. Automobilky, sklárny, hutě, služby i další obory se perou s bezprecedentním úbytkem práce. A zaměstnanci to pocítili - nezaměstnanost stoupla ve většině regionů k deseti procentům. Platy přestaly nominálně růst a o reálný nárůst se stará jen téměř nulová inflace.

Pětina z oslovených firem z průzkumu pro Aktuálně.cz potvrzuje, že v průběhu roku pocítila recesi velmi tvrdě. A od bonusů zaměstnancům letos ustoupily právě proto, že jim to pomohlo při vyvažování úbytku zakázek.

Seznam úspěšných
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Seznam úspěšných

  • Pomozte nám sestavit seznam firem, které letos vyplatí 13. platy či vánoční prémie. Napište nám, zda u vás ve firmě je dostanete, na e-mail veronika.skalova
    @aktualne.cz
    .

Prémie, ale menší než loni

Ani ti šťastnější ze zaměstnanců, kteří se prémií spojených s vánočními svátky dočkají, si nemohou být jisti, že jejich zaměstnavatel bude tak štědrý jako loni či ještě dříve. Drtivá většina těch, kdo bonusy svým lidem pošlou, prémie v důsledku krize osekala až o tisíce korun.

Pro třetinu zaměstnanců, kteří i v těžké době prémie dostanou, to však jsou nejen peníze na přilepšenou. Tito lidé si totiž zároveň nemusí dělat velké starosti o budoucnost svého podniku a tím pádem o místo. Firmy, které prémie vyplácejí, potvrzují, že i v příštím roce by měly zůstat v dobré kondici.

Český statistický úřad v pondělí oznámil, že letos přišla jen v průmyslu o práci desetina lidí. Vánoční prémie tedy letos nejsou tím, co by zaměstnance příliš pálilo - důležitější je udržet si místo.

Více o krizi, firmách a jejích zaměstnaních čtěte v našem minispeciálu:

Dopady krize

Krize jako příležitost

Lidé a firmy

 

Právě se děje

Další zprávy