Neštěstí v Japonsku zdraží pojištění i Čechům

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
17. 3. 2011 17:03
Zdraží hlavně pojištění pojišťoven, ty se budou hojit na svých klientech
Japonsko po katastrofě.
Japonsko po katastrofě. | Foto: Reuters

Praha - Zemětřesení ani ničivá vlna tsunami nejspíš sice v Česku nehrozí, přesto nejspíš v centru Evropy, stejně jako na celém světě, zdraží pojištění.

Informovala o tom ČTK s odvoláním na oslovené odborníky na pojišťovnictví. Zvýšení pojistného nejspíš nepřijde v nejbližších měsících, jasněji ale podle nich bude na podzim. Tehdy se totiž obnovují smlouvy, kterými se u světových zajišťoven jistí pojišťovny.

Tlak na růst cen zajištění, jak se pojištění pro pojišťovny označuje, bude podle výkonného ředitele České pojišťovny Pavla Řeháka právě v době obnovování smluv na příští rok.

"Dalším dopadem může být i riziko kryté pojištěním přerušení provozu, kdy je firma pojištěná v ČR závislá na dodávkách součástek z japonských továren," dodal Řehák.

Pojištění pojišťoven bude mít vyšší marže

Zajišťovny budou muset po přírodní katastrofě v Japonsku vyplatit obrovské částky a budou pravděpodobně požadovat vyšší marže za nabízené zajištění. "Pak se to může dotknout i pojišťoven v jiných částech světa. Konkrétní vliv událostí v Japonsku se ale zatím odhadnout nedá," uvedl ředitel úseku pojištění firemních zákazníků pojišťovny Allianz Václav Bohdanecký.

Podle místopředsedy představenstva makléřské společnosti Insia Ivana Špirakuse je pravděpodobné, že by mohly vzrůst ceny zajištění katastrofických rizik, ovšem ne jenom kvůli zemětřesení v Japonsku, ale i předcházejícím velkým škodám, jako bylo zemětřesení na Novém Zélandě či záplavy v Austrálii.

Zmínil, že zajišťovny mohou také vyhodnotit sérii velkých zemětřesení v posledních letech jako součást nějakého většího pohybu v zemské kůře a předpovídat další takové události i v jiných částech světa.

Pojištění v Česku zdražilo i 11. září 2001

Bohdanecký připomněl, že sazby pojistného se v Česku kvůli katastrofě ve světě výrazně zvýšily v roce 2003. Vliv na zdražení pojistek tehdy neměly jen české povodně, ale i útoky na Světové obchodní centrum v New Yorku v září 2001, které se projevily až při obnově zajištění na podzim roku 2002.

Suma, kterou světové pojišťovny za škody způsobené zemětřesením a tsunami v Japonsku vyplatí, by mohla podle prvních odhadů dosáhnout až 60 miliard dolarů.


 

Právě se děje

Další zprávy