Neobvyklé oživení: práce je nejméně v historii

Petr Holub
9. 9. 2013 20:00
Fakticky to znamená, že během dvou měsíců našel práci pouze každý šestnáctý nezaměstnaný
Foto: Thinkstock

Praha - Trh práce zaznamenal o prázdninách vůbec nejhorší výsledky v historii.

Nějaké místo našlo jen 35 tisíc nezaměstnaných, a ekonomické oživení ze druhého čtvrtletí tak nemělo na nabídku práce žádný vliv.

Píše o tom ve svém aktuálním vydání deník Insider, který připomání, že během července a srpna obvykle najde práci 60 tisíc lidí registrovaných na pracovních úřadech, to ukazují zkušenosti minulých patnácti let. Nižší obrat do 50 tisíc zaznamenaly úřady obvykle v období s nízkou nezaměstnaností, třeba v letech 1997 a 2008, tedy na konci konjunktury a těsně před nástupem krize.

Letos na jaře recese skončila, přesto v létě počet nezaměstnaných, kteří našli práci, dále poklesl. Vysvětlovat tento výsledek špatnými službami pracovních úřadů už nepůjde. "Úřady represivní kroky proti nezaměstnaným po zásazích Ústavního soudu a ombudsmana omezily a počet nezaměstnaných v evidenci se drží na nejvyšší úrovni v historii. Dokonce v létě zůstal nad 550 tisíci," píše Insider.

Fakticky to znamená, že během dvou měsíců našel práci pouze každý šestnáctý nezaměstnaný. Tím se dokonce zpochybňují současné vyhlídky na oživení.

 

Právě se děje

Další zprávy