Není co řešit? Kofola má zaplatit 12milionovou pokutu

18. 12. 2008 10:39
Sankci firmě uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Z oficiální kampaně společnosti Kofola.
Z oficiální kampaně společnosti Kofola. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil společnosti Kofola sankci ve výši téměř 12 milionů korun. Rozhodnutí zatím není pravomocné, společnost proti němu podala, o němž šéf úřadu Martin Pecina ještě nerozhodl.

Sankci ve výši 11,836 milionu dostala firma za procesní porušení zákona. "Kofola ve stanovené lhůtě neposkytla úřadu požadované podklady, respektive poskytla podklady a informace, které byly neúplné, a k výzvě neposkytla všechny smouvy, které obsahovaly, závazek, jenž byl předmětem řízení," zdůvodnil sankci místo předseda antimonopolního úřadu Robert Neruda.

Firmě totiž byla již v létě udělena sankce 13,5 milionu. Úřadu se tehdy podařilo prokázat, že jednotlivé části skupiny uzavíraly se svými odběrateli dohody o cenách pro další prodej. Ty jsou podle českých zákonů zakázané, protože omezují konkurenci a v důsledku tak mohou poškodit spotřebitele. Kofole původně hrozil více než dvojnásobný trest, úřad ale výslednou výši pokuty snížil poté, co s ním společnost začala spolupracovat a své pochybení přiznala.

Podle Nerudy jde v případě nově udělené sankce o první řešený procesní delikt od novelizace zákona o ochraně hospodářské soutěže. Nový předpis úřadu umožňuje za podobné přečiny uložit pokutu až do výše 1 procenta z obratu firmy.

Pokud vstoupí v platnost, dostane se Kofola na druhé místo v žebříčku výše pokut udělených úřadem v letošním roce. První pozici drží České dráhy s rovněž dosud nepravomocnou rekordní 270milionovou pokutou za zneužívání dominantního postavení na trhu. Druhá byla doposud skupina drůbežářských firem, kterou antimonopolní úřad pokutoval za kartel 14,2 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy