Nemocnice Na Bulovce podváděla u zakázek, přišel trest

Tomáš Fránek
13. 9. 2012 10:37
Nemocnice podle ÚOHS zadávala zakázky bez výběrového řízení
Nemocnice Na Bulovce.
Nemocnice Na Bulovce. | Foto: FN Na Bulovce

Brno - Pražská Nemocnice Na Bulovce má platit jednu z nejvyšších pokut, která v Česku padla za podvádění u veřejných zakázek.

Nemocnice totiž dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tak pokutu tři miliony korun.

V letech 2008 až 2010 zadávala některé zakázky na poskytování služeb bez výběrového řízení, případně použila nesprávný druh zadávacího řízení.

Sporné zakázky se týkají smluv na servis, pravidelnou údržbu a pro zajištění bezpečného chodu zdravotnické techniky se společností Amedis, ostrahy areálu s firmou Kovis, rámcové smlouvy na služby komunikační a systémové infrastruktury a zabezpečovacích a kamerových systémů a právních služeb poskytovaných advokátních kanceláří Šachta&Partners a Krtička, Krtičková&spol.

U většiny zakázek se vůbec nesoutěžilo a nemocnice tak vyplatila výrazně více peněz než musela.

„Nemocnice vyplatila za zakázku v jednom případu více než 16 milionů korun, ve druhém pak téměř 3,5 milionu korun a ve třetím nebyl stanoven žádný finanční strop, jehož by mohla předpokládaná cena zakázky dosáhnout," uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

U smluv na právní služby nemocnice rozdělila zakázky tak, aby se o ně soutěžit vůbec nemuselo. „Zadavatel se tedy opakovaně dopustil správních deliktů, když nezadával veřejné zakázky řádným způsobem, čímž omezil soutěžní prostředí," uvedl Rafaj.

Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

 

Právě se děje

Další zprávy