Němečtí boháči mají jasno, chtějí platit vyšší daně

Tomáš Fránek
31. 8. 2011 15:55
Skupina 50 bohatých Němců žádá vládu, aby jim zvýšila daně
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Bohatí Němci mají víc peněz, než potřebují, a žádají proto vládu, aby jim zvýšila daně, pomohla tak řešit krizi a snížila stále rozšiřující se propast mezi bohatými a chudými.

Němečtí bohatí podnikatelé, lékaři a umělci se tak přidávají k americkému miliardáři Warrenu Buffetovi, který vyzval k vyššímu zdanění bohatých lidí jako první. Výzvu podpořila také Liliane Bettencourtová, nejbohatší Francouzka.

Daň z kapitálu

Bettencourtová podepsala spolu s dalšími 15 miliardáři otevřený dopis, v němž žádá o možnost poslat státní pokladně zvláštní příspěvek, který by napomohl tomu, aby se Francie dostala z finanční krize. 

Němci zase založili skupinu Vermögende für eine Vermögensabgabe (Bohatí pro daň z kapitálu).

"Žádný z nás není ve stejné lize jako Buffet nebo Bettencourtová," uvádí zakladatel skupiny Dieter Lehmkuhl, lékař v penzi, s majetkem v hodnotě 1,5 milionu eur (36 milionů korun).

"Jsme velmi široká skupina - jsou mezi námi učitelé, lékaři, podnikatelé. Většina našeho jmění pochází z dědictví. A všichni máme víc peněz, než potřebujeme," dodal Lehmkuhl.

Vybereme miliardy

Podle manifestu této skupiny by mohlo Německo v případě, že ti nejbohatší budou platit po dva roky pětiprocentní daň z kapitálu, vybrat navíc až 100 miliard eur (2,4 bilionu korun).

V současné době platí nejbohatší Němci maximálně dvaačtyřicetiprocentní daň. Sociálně demokratický kancléř Gerhard Schröder snížil daňový strop z 53 procent, které nastavil jeho předchůdce Helmut Kohl.

"Merkelové bych řekl, že správnou reakcí na současné finanční problémy Německa a veřejného zadlužení nejsou škrty, které disproporčně zasáhnou chudé, ale vyšší zdanění bohatých," řekl Lehmkuhl.

K výzvě se připojují i další známí podnikatelé a umělci. "Zvýšit daň o několik procent pro bohaté není špatné," uvedl miliardář a popový zpěvák Marius Müller-Westernhagenovi. Pro vyšší daně se vyslovili i další bohatí Němci, jako je například majitel zásilkové firmy Michael Otto.


 

Právě se děje

Další zprávy