Německých vajec na pultech je víc, farmáři chtějí zákaz

Tomáš Fránek
6. 1. 2011 14:04
Agrární komora žádá zákaz dovozu potravin z Německa - až do vyřešení skandálu s dioxinem
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

* V německých obchodech v těchto dnech výrazně klesá prodej vajíček i kuřecího masa * Producenti už mluví o stamilionových ztrátách * Do Česka dováží z Německa na dvě stě tisíc tun masa * Zatím neexistuje důkaz, že by se kontaminované potraviny do republiky dostaly

Brno - Čeští zemědělci jsou přesvědčeni, že za současného stavu nelze vyloučit, aby se na český trh z Německa dostaly kontaminované potraviny s dioxiny.

Prezident Agrární komory Jan Veleba proto ve čtvrtek vyzval úřady, aby - až do vyšetření případu krmiv s rakovinotvorným dioxinem - zakázaly dovozy vepřového masa a vajec z Německa. O uzavření hranic kvůli zákazu potravin ale může rozhodnout jenom Evropská komise, samotné Česko ne.

České úřady navíc zatím nemají žádné informace, že by se kontaminovaná vajíčka nebo maso na český trh dostaly. "V současné chvíli lze potvrdit, že byly odebrány vzorky z pěti zásilek vepřového masa, a nejeví se, že by zde měly být jakékoli zdraví člověka ohrožující faktory," uvedl mluvčí Státní veterinární zprávy Josef Duben.

V Německu bylo v osmi spolkových zemí při výkrmu zvířat použito až 3000 tun krmiva s rakovinotvorným dioxinem. V zemi už zavřeli přes tisíc farem.

Tisíce vajíček měly kromě Německa skončit také na nizozemském trhu, celou situaci prověřují české i evropské úřady.

Je maso bezpečné?

Podle zemědělců se do Česka dováží z Německa na dvě stě tisíc tun masa. "Lze skutečně zaručit, že je toto maso bezpečné?" ptá se Veleba. Sám vyzval české spotřebitele, aby kupovali české výrobky. "Měl by se zastavit dovoz. Když ne zastavit, měl by se z každé zásilky, která sem směřuje, udělat na hranicích vzorek, rozbor a dokud se nezjistí, jestli je dobré nebo špatné, nepustit na trh," uvedl Zdeněk Jandejsek z holdingu Rabbit Trhový Štěpánov.

."V poslední době jsme zaznamenali indicie o nárůstu dovozu vajec z Německa.Máme to dokladované od některých obchodníků," uvedl na schůzce předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

Podle zemědělců se na mase označuje pouze místo posledního zpracování, nikoliv místo jeho původu. Lidé tak nemohou české maso od zahraničního nijak odlišit.

České úřady ale zatím nemají žádné informace o tom, že by se kontaminované potraviny dostaly na český trh.

Obchody i distribuce pod kontrolou

Šéf Státní veterinární správy Milan Malena přesto nechal v Česku vybrat distribuční centra, kam by mohly případné závadné výrobky směřovat. Nařídil rovněž odebrat kontrolní vzorky a vyšetřit je na přítomnost dioxinů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zase kontroluje potraviny v českých a moravských obchodech.

Do jiných států EU se podle dosavadního šetření závadné krmivo nedostalo, 136 tisíc potenciálně kontaminovaných vajec ovšem putovalo na počátku prosince do Nizozemska.

V německých obchodech v těchto dnech výrazně klesá prodej vajíček i kuřecího masa, producenti už mluví o stamilionových ztrátách. Severní Porýní-Vestfálsko dnes na svém webu zveřejnilo první šarže potenciálně kontaminovaných vajec.


 

Právě se děje

Další zprávy