Německo zaměstnance z ČR neodlákalo. Zájem by ale byl

Radek Pecák Radek Pecák
25. 4. 2012 11:16
Čechům se nechce odcházet do jiného prostředí a hlavně neznají cizí jazyk
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Před rokem (přesně 1. května 2011) otevřely poslední země Evropské unie svůj pracovní trh občanům států, které vstoupily do EU v roce 2004.

Například i v Německu tak mohli začít Češi pracovat bez pracovního povolení i dalších omezení. Po roce se ukazuje, že to nemělo žádný výrazný vliv na pracovním trhu v Česku ani v Německu. 

"O žádném masivním odlivu české pracovní síly do Německa nemůže být ani řeč," potvrzuje Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) i expertní organizace a podniky v Německu.

Například údaje norimberského Institutu pro profesní výzkum a průzkum trhu práce ukazují, že v období leden až září 2011 přišly do Německa za prací jen zhruba 4000 českých občanů.

Čechům se z domova nechce, navíc neumí německy

Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK, tento trend potvrzuje: „Naše každodenní praxe jen potvrzuje poznatky naší mateřské organizace v Berlíně: pohyb pracovních sil se v souladu s naším očekáváním změnil jen minimálně," říká.

Bernard Bauer vysvětluje důvody pro relativně nízkou pracovní mobilitu: „Mzdová hladina na obou stranách hranice se stále více vyrovnává, mnoho Čechů dává přednost životu ve svém důvěrně známém prostředí, další překážku často představuje neznalost cizího jazyka."

Přitom Češi by v Německu nejspíše uplatnění našli. Německé podniky na obou stranách hranice se potýkají s prohlubujícím se nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. „Od naší mateřské organizace v Berlíně víme, že třetina podniků v Německu není schopna obsadit volná pracovní místa dva i více měsíců. To je celkem 1,3 milionu pracovních míst," sděluje Bernard Bauer. „S nedostatkem odborníků se potýkají především technické branže, jako například výroba automobilů nebo elektrotechnika, ale také zdravotnictví," dodává.

 

 

Právě se děje

Další zprávy