Německo příští rok ještě čeká růst HDP, ale jen 0,6 %

ČTK ČTK
9. 12. 2011 15:43
Již v roce 2013 by se ale HDP mohlo vrátit k růstu dvě procenta
Výroba aut má zůstat přinejmenším na letošní úrovni
Výroba aut má zůstat přinejmenším na letošní úrovni | Foto: Mercedes-Benz

Berlín - O více než jedno procento (z 1,8 na 0,6) snížila německá centrální banka Bundesbank odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok.

Růstovou prognózu pro letošní rok zhoršila pouze nepatrně na rovná tři procenta z dřívějších 3,1 procenta.

Vyhlídky německé ekonomiky podle banky zastiňuje dluhová krize v eurozóně. "Krize ve veřejných financích řady zemí eurozóny, nejistota, která z ní vyplývá, a všeobecné hospodářské zpomalení vytváří tlak na ekonomickou aktivitu v Německu," uvedla banka.

Zpomalení by mohlo trvat jen rok

Již v roce 2013 ale očekává Bundesbank zrychlení hospodářského růstu v Německu na 1,8 procenta. Tato prognóza je nicméně podmíněna předpokladem, že nenastane žádná další výrazná eskalace dluhové krize.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Německá vláda již v říjnu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok téměř o polovinu na zhruba jedno procento z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Odhad letošního růstu zhoršila pouze mírně na 2,9 procenta ze tří procent.

Německá ekonomika loni díky silnému vývozu vzrostla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

 

Právě se děje

Další zprávy