Německo míří k ideálu, nebude mít lidi bez práce

Tomáš Fránek
5. 5. 2011 18:19
Do pěti let může mít Německo plnou zaměstnanost, méně než 3 procenta lidí bez práce
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Berlín/BrnoNěmecká ekonomika i přes přestálou krizi míří ke stavu, který dokázali uměle vytvořit pouze komunističtí vládci.

Podle výpočtů prestižního Mezinárodního hospodářského institutu v Hamburku totiž může mít země do pěti let plnou zaměstnanost. To znamená méně než pět procent a dva miliony lidí bez práce.

Plná zaměstnanost samozřejmě neznamená to samé, jako když v zemích socialistické bloku včetně Československa nezaměstnanost papírově vůbec neexistovala. Plná zaměstnanost totiž znamená, že práci mají všichni lidé, kteří pracovat chtějí.

Všichni mohou pracovat

Podle ekonomů se tak plná zaměstnanost pohybuje při přizpůsobení podmínek ekonomikám jednotlivých zemí mezi dvěma až pěti procenty.

Počet nezaměstnaných v Německu klesl letos v dubnu po nejníže od června 1992. Míra nezaměstnanosti zůstala na 7,1 procenta, což je nejnižší úroveň od znovusjednocení země. Počet nezaměstnaných ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 37 000 na 2,97 milionu.

A snižovat nezaměstnanost se má i dál. "Německý trh práce se za posledních 18 měsíců rapidně zlepšil a průzkumy ukazují, že bude pokračovat silný růst zaměstnanosti a další pokles nezaměstnanosti," uvedla ekonomka ABN AMRO Aline Schuilingová.

Institut ekonomie spočítal, že do roku 2015 klesne nezaměstnanost v Německu pod 5 procent. „Do roku 2017 by se počet nezaměstnaných mohl snížit pod dva miliony lidí," uvedl ředitel institutu Thomas Straubhaar.

Institut uvedl, že politici musí splnit několik podmínek k tomu, aby se země k plná zaměstnanosti dostala.

Někde se už ideál blíží

Musí tak například zlepšit podmínky pro zaměstnávání starších lidí, lepší podmínky pro lidi, kteří chtějí pracovat a také starat se dobře o rodinu nebo možnosti k celoživotnímu vzdělávání.

A také zlepšování podmínek ve východních spolkových zemích, kde je nezaměstnanost stále vysoká. Nejlepší situace je nyní v Bavorsku a Bádensku-Württembersku, kde se nezaměstnanost k magické hranici pěti procent už blíží.

Německá ekonomika loni stoupla o 3,6 procenta, tedy nejrychlejším tempem od sjednocení země v roce 1990.

Předloni se německý hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

 

Právě se děje

Další zprávy