Německá vejce obsahovala dioxin, prodávala se u hranic

ČTK ČTK
20. 6. 2012 10:50
Jedna dodávka kontaminovaných vajec putovala i do Bavorska
Foto: Reuters

Berlín - Německé úřady nechaly zavřít biofarmu na západě země, v jejíchž vejcích testy odhalily nadlimitní množství rakovinotvorného dioxinu a jemu podobnému PCB.

Letos je to už několikátý nález těchto jedovatých látek v německých chovech, v tomto případě byla ale kontaminovaná vejce dodána i do obchodů v Bavorsku, jež sousedí s Českou republikou.

Postižená drůbežárna s 12 tisíci nosnicemi je v okrese Emsland ve spolkové zemi Dolní Sasko. Potenciálně škodlivá vejce mají podle tamních úřadů označení 0-DE-0356091 s datem minimální trvanlivosti 14. června nebo pozdějším.

Při konzumaci podle úřadů spotřebitelům nehrozí žádné bezprostřední ohrožení zdraví, přesto je doporučily nejíst a zlikvidovat.

Kontaminovaná vejce z tohoto chovu se podle dolnosaského ministerstva pro ochranu spotřebitelů prodávala hlavně na západě Německa, jedna dodávka však putovala i do Bavorska.

Tamní zemský úřad pro zdraví a bezpečnost potravin vydal na základě toho stejné upozornění jako kolegové v Dolním Sasku. Zasažená vejce byla podle něj preventivně stažena z trhu.

Není to poprvé

Letos už je to několikátý případ překročení povolené hranice množství dioxinu a PCB ve vejcích v německých chovech.

První se objevily na počátku dubna krátce před Velikonocemi, což vyvolalo nejistotu u německých spotřebitelů. Ti jsou na podobné zprávy citliví po obrovském skandálu s výskytem dioxinu v krmivu, vejcích a vepřovém mase, který německým zemědělstvím a potravinářství otřásl na přelomu let 2010 a 2011.

Dioxin i PCB mohou podle lékařů vyvolat poruchy imunitního systému, onemocnění kůže, dýchacího a trávicího systému nebo i rakovinu. Toto nebezpečí ale podle nich hrozí pouze při časté a dlouhodobé konzumaci kontaminovaných potravin.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde si vybrat zdravé potraviny?

 

Právě se děje

Další zprávy