Německá ekonomika se po roce dostala z recese a roste

Ekonomika Ekonomika
25. 8. 2009 9:20
Hospodářský růst má solidní základy, tvrdí analytici
Pro srovnání nabízíme ještě pohled na fanouška německých závodnic.
Pro srovnání nabízíme ještě pohled na fanouška německých závodnic. | Foto: Reuters

Berlín - Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí opustila recesi růstem o 0,3 procenta. Uvedl to dnes tamní Spolkový statistický úřad.

Skončil tak propad německého hospodářství, který trval čtyři čtvrtletí po sobě a byl nejhorším v zemi od druhé světové války.

Pozorovatelé podle agentury Reuters věří, že růst by měl v období od června do září ještě zrychlit.

"Velká míra vyprázdněnosti skladů nasvědčuje tomu, že budou muset být znovu naplněny a produkce tak bude růst," řekl agentuře ekonom banky Citigroup v Londýně Jürgen Michels. "Zotavení tak má poměrně zdravé základy," dodal.

Zlepšilo se také očekávání firem měřené institutem Ifo, v průběhu měsíce stabilně rostlo hodnocení důvěry mezi investory a analytiky.

"Obchodní očekávání mezi firmami se v létě hmatatelně zlepšilo, žel z velmi nízkých hodnot," prohlásil Volker Treier, hlavní ekonom německé hospodářské komory. "To ukazuje na růst ve druhé polovině roku," dodal. Podle něj tak může ekonomika v roce 2010 růst tempem jednoho procenta.

Pozor na předčasný optimismus

To je dobrá zpráva i pro českou ekonomiku, pro kterou je ta německá nejsilnějším odbytištěm.

Například analytik ČSOB Zdeněk Šafka ale upozorňuje, že na přílišný optimismus je ještě brzy. "Kvůli vysoké nezaměstnanosti je výsledek spotřebitelské důvěry nejistý," tvrdí.

Podle něj mezi pozorovateli stále panují obavy, že střední a menší podniky v Německu budou mít ke konci roku odbytové potíže. "To může vést po zářijových volbách k výraznějšímu propouštění," dodává Šafka.

Jeho obavy sdílí i Svaz průmyslu a dopravy ČR. „Spolková vláda podpořila ekonomiku masivními dotacemi, aby zmírnila její propad a dosáhla stabilizace. Je otázkou, zda jisté zmírnění krize v Německu bude udržitelné.
O dynamickém růstu se zatím nedá hovořit," sdělil dnes za svaz Oldřich Körner.

 

Právě se děje

Další zprávy