Němci: Češi křečkují vejce. První řetězec omezil prodej

ČTK ČTK
19. 3. 2012 11:55
Jeden zákazník si může odnést maximálně dvě balení jednoho druhu vajec
Foto: Reuters

Berlín - Německý řetězec diskontních supermarketů Netto omezil v některých svých obchodech na východě Německa prodej vajec na osobu. Učinil tak kvůli jejich skupování českými zákazníky.

O opatření informoval deník Mitteldeutsche Zeitung. Zvýšenou poptávku českých zákazníků po německých vejcích kvůli jejich výraznému zdražení a místy i nedostatku na českém trhu začaly německé noviny a televize nazývat "křečkováním".

Omezení prodeje se podle mluvčí řetězce týká 16 prodejen, mimo jiné v Halle. Napříště si tam zákazníci mohou koupit pouze dvě balení daného druhu vajec na osobu. Jelikož Netto nabízí čtyři druhy vajec, každý si tak může odnést maximálně osm plat.

Jako důvod tohoto opatření uvedla Christina Stylianouová nákupy českých zákazníků do zásoby. "Vyskytly se skutečně případy, kdy si lidé vejci naplnili celý kufr auta," dodala mluvčí Netto. Češi podle ní nejezdí za vejci jen do saského a bavorského pohraničí, ale i dál do vnitrozemí, například na jih Saska-Anhaltska, kde leží Halle.

Dost na Velikonoce

Řetězec na omezení prý přistoupil kvůli tomu, aby zabránil nedostatku vajec před Velikonocemi. "Chtěli bychom, aby u nás vejce dostali všichni naši zákazníci," poznamenala Stylianouová.

V dotčených prodejnách na omezení upozorňují nápisy. "Domníváme se, že jde o přiměřené množství pro domácnost," uvedla mluvčí k nové restrikci, jejíž doba platnosti zatím není určena.

Netto patří do obchodní skupiny Edeka. V jejích stejnojmenných německých supermarketech však žádná omezení množství nakupovaných vajec nejsou, upozornil Mitteldeutsche Zeitung.

Nárůst poptávky Čechů po vejcích v posledních týdnech způsobil jejich úbytek na trhu nejen v Česku, ale i dalších zemích Evropské unie, kde letos začala platit unijní směrnice zakazující chov slepic v dosud značně rozšířených menších klecích. Kvůli tomu klesla produkce drůbežáren, což začalo šroubovat ceny této komodity nahoru.

V Česku tak vejce v některých obchodech zdražila až na sedm korun za kus. V německých supermarketech naproti tomu zůstává jejich cena zatím stabilní, neboť se řídí dlouhodobými kontrakty uzavřenými ještě před vstupem nové unijní směrnice v platnost. Desetikusové plato nejlevnějších vajec tam vyjde na 1,09 eura (zhruba 26,70 Kč).

Němečtí obchodníci nicméně opakovaně Němce uklidňují, že nedostatek vajec na Velikonoce nehrozí. "Koncoví zákazníci si nemusejí dělat žádné nákupy do zásoby. Na Velikonoce bude dostatek vajec," uvedl šéf německé unie producentů vajec Günter Scheper. Stejné prohlášení vydal i svaz německého drůbežářského průmyslu.

 

Právě se děje

Další zprávy