Němci a Rakušané chtějí české lidi, nabídek přibývá

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 6. 2011 11:21
Po otevření pracovních trhů rázem přibylo 40 procent nabídek od sousedů.
Němci o české zaměstnance stojí, stejně jako Rakušané. Největší poptávka je po IT expertech.
Němci o české zaměstnance stojí, stejně jako Rakušané. Největší poptávka je po IT expertech. | Foto: Monika Horáková

Praha - Zájem Čechů pracovat v zahraničí roste sice jen mírně, nově otevřené pracovní trhy v Německu a Rakousku ale zvýšily počet zahraničních nabídek.

S odvoláním na statistiky portálů Jobs.cz a Práce.cz to uvedla společnost LMC, která pracovní portály provozuje.

Zájem o pozice mimo Českou republiku se za rok zvýšil o 0,5 procenta na celkových 7,5 procenta. Zároveň se zvyšuje i počet nabídek.

Přispělo k tomu i květnové otevření pracovního trhu Rakouska a Německa. Díky němu skokově vzrostl počet inzerátů hledajících české pracovníky z měsíce na měsíc o 40 procent.

Opět stoupá zájem o české lékaře a sestry 

"Zatímco zájem o práci v ostatních sledovaných zemích se meziročně zvýšil v průměru o zhruba 30 procent, v případě Německa a Rakouska počet zájemců vzrostl o více než 60 procent. U Slovenska byl naopak v uplynulém roce růst zájmu nejpomalejší z deseti nejžádanějších zemí - pouze o 12,5 procenta," uvedl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz.


 
Češi mají největší zájem o práci právě na Slovensku, zejména díky neexistující jazykové bariéře. Následuje Německo, Velká Británie, Rakousko a Španělsko.

Němečtí a rakouští zaměstnavatelé mají největší zájem o kvalifikované uchazeče z oborů IT, ale zvyšuje se i poptávka po lidech ze strojírenských oborů. "V posledních měsících dochází také k nárůstu počtu vypsaných nabídek pro lékaře, ošetřovatele a pečovatele," dodal Mysliveček.

 

Právě se děje

Další zprávy