Někdo tady lže. Češi prý pijí víc alkoholu než Rusové

Tereza Holanová Tereza Holanová
4. 10. 2011 13:15
Výrobci lihovin žádají nápravu statistik Světové zdravotnické organizace
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Češi spotřebují méně alkoholu, než tvrdí Světová zdravotnická organizace, stěžují si zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Žebříček, podle kterého Češi pijí víc alkoholu než například Rusové, považují za nepřesný.

"Podle našich výpočtů vypije Čech nejvýše 13 litrů čistého alkoholu ročně," uvádí Jiří Janoušek z UVDL. Do tohoto čísla se přitom podle něj počítá i spotřeba lihovin na černém trhu, která činí zhruba 20 procent oficiální hodnoty.

Světová zdravotnická organizace (WHO) však ve své publikaci Global Status Report on Alcohol and Health uvádí pro rok 2005 spotřebu 16,45 litru alkoholu na hlavu ročně.

Toto číslo řadí Čechy v žebříčku největších pijáků na světě na druhé místo. Níže v žebříčku skončilo dokonce i Rusko (15,76 litru na hlavu) nebo Ukrajina (15,6 litru), pouze Moldávie (18,22 litru na obyvatele) Česko překonala.

Titul alkoholiků Česku neprospívá

"Netušíme, jak WHO na toto číslo přišla," komentuje Janoušek. Z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) podle něj organizace nevycházela - podle ČSÚ průměrný Čech vypil v roce 2005 pouze 10,2 litru alkoholu.

Jak ale zástupci UVDL upozorňují, tyto statistiky nezahrnují šedou ekonomiku. Kromě toho konečnou spotřebu rozpočítávají na celou populaci, zatímco UVDL a WHO určují čísla pro osoby starší 15 let.

Umístění na čelní pozici žebříčku přitom Česku podle Janouška škodí a pověst pijáků přispívá ke špatnému obrazu Čechů. "Údaje jsou nadsazené a nereflektují skutečnou situaci v naší zemi," zdůrazňuje Janoušek s tím, že Češi na druhé místo rozhodně nepatří.

Jelikož výrobci lihovin chtějí uvést informace na pravou míru, adresovali české i světové pobočce WHO dopis. V tom žádají o vysvětlení, jakým způsobem instituce k výslednému číslu došla. Žádost zaslali přibližně před dvěma týdny, odpověď zatím nedostali.

Vyšší čísla, než stojí v českých statistikách, uvádí také Evropská komise. Podle té Češi ročně vypijí 15,2 litru alkoholických nápojů ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy