Největší růst za 20 let. Motor naskočil, hlásí Brusel

Ekonomika Ekonomika, ČTK
12. 3. 2010 15:16
Přichází rekordní oživení průmyslu v Evropě
Průmysl v Evropě nabírá tempo rychlých vozů.
Průmysl v Evropě nabírá tempo rychlých vozů. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Průmyslová výroba v zemích eurozóny v lednu zaznamenala rekordní růst a výrazně lépe se po revizi dat vyvíjela i v prosinci. Oznámil to statistický úřad Eurostat.

Výroba v lednu proti předchozímu měsíci vzrostla o 1,7 procenta, což je největší skok za posledních 20 let, tedy od ledna 1990, kdy se tyto údaje začaly sledovat. Růst výroby v celé Evropské unii činil 1,8 procenta.

"Silný lednový růst průmyslové výroby v eurozóně dává naději, že oživení v širší ekonomice se úplně nezastavilo," řekl ke statistice ekonom ústavu Capital Economics Ben May. "Měsíční nárůst o 1,7 procenta je mnohem výraznější než zveřejněné odhady, které ukazovaly na růst o 0,7 procenta," dodal.

"Výroba za prosinec byla zpřesněna velmi výrazně, což znamená, že nelze vyloučit ani revizi růstu HDP za čtvrté čtvrtletí," dodal May. To si myslí také analytici finančního ústavu Citigroup. Dobrá zpráva je to hlavně proto, že v některých zemích EU se proces oživení na konci loňského roku prakticky zastavil, někde se zastavil úplně, jako třeba v Německu.

Mezi členskými státy, kde už jsou údaje k dispozici, zaznamenala největší meziroční nárůst průmyslová výroba na Maltě, a to o 14,3 procenta. V Polsku se výroba zvýšila o 11 procent a v České republice o osm procent. Největší pokles o 9,8 procenta naopak hlásí Dánsko, výroba v Litvě se snížila o 5,5 procenta.

"Český průmysl si vede lépe než většina zemí EU. Dokládají to i signály jakými jsou vývoj zahraničního obchodu a nárůst zahraničních zakázek," reagoval mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

 

Právě se děje

Další zprávy