Největší firmu v regionu má Polsko, Škoda Auto je třetí

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 9. 2011 14:35
Českých firem se do Top 500 dostalo osmdesát, největší tržby z nich měla Škoda Auto
Foto: Aktuálně.cz

New York - Nejvíce peněz ve střední a východní Evropě za loňský rok vydělala polská PKN Orlen. Z Česka skončila nejlépe Škoda Auto, která se dostala na třetí místo. Zároveň se stala nejúspěšnější automobilkou v regionu.

V top dvacítce mělo Česko celkem čtyři firmy, v první pětistovce se umístilo celkem 80 tuzemských společností. Vyplývá to z žebříčku Central Europe Top 500, který každoročně zpracovává Deloitte. Autoři studie hodnotí společnosti podle celkových tržeb.

Největší tržní kapitalizaci měl ČEZ

Více než třetinu firem mělo v první pětistovce Polsko, následují Česká republika (16 procent firem) a Maďarsko. Po jedné společnosti měly v žebříčku Makedonie a Bosna a Hercegovina, následuje Estonsko se třemi místy.

Zhodnotíme-li středoevropské podniky podle celkové ceny společnosti, první příčka patřila skupině ČEZ. V tomto srovnání uspěly také Komerční banka a Telefónica O2, které skončily na devátém, respektive jedenáctém místě. Ve srovnání s předchozím rokem si obě společnosti mírně pohoršily.

Ze srovnání developerských firem vyhází nejlépe český Metrostav, následuje polský Budimex a domácí Eurovia CS. Žádná z těchto skupin se však v celkovém pořadí nedostala do první stovky.

V necelé pětině všech případů se jednalo o státní podnik. Společností, které vlastní mateřská organizace se sídlem mimo sledovaný region, bylo naopak 287. Struktura vlastnictví se meziročně příliš nezměnila.

V Česku vedly energetické podniky

Letošní výsledek ukázal vzestup a pokles významu některých odvětví. Nárůst se týkal energetických a strojírenských podniků. Mírný pokles zaznamenaly společnosti, které působí v dopravě a ve spotřebitelském segmentu - z českých podniků dopadl nejlépe Agrofert Holding.

Českou republiku zastupovaly především energetické společnosti, kterých se do Top 500 dostalo 25. Nejlépe dopadl ČEZ (5. místo), následuje RWE Transgaz, který byl třináctý.

Srovnání Central Europe Top 500 se stejně jako v minulých letech týkalo České republiky, Slovenska, Slovinska, Maďarska, Polska, Pobaltských republik a zemí na Balkánském poloostrově.

 

 

Právě se děje

Další zprávy