Největší dodavatel plynu zlevňuje, utíkali mu klienti

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
2. 4. 2013 17:21
Firma RWE sníží cenu o desetinu, následují jí ČEZ i Bohemia Energy
Plynový hořák
Plynový hořák | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Skupina RWE se rozhodla udělat výrazný krok v boji o odcházející zákazníky. Od května sníží ceny zemního plynu, respektive jeho neregulované složky, o deset procent.

RWE sice stále zůstává největším dodavatelem zemního plynu pro domácnosti v Česku, ale její podíl stále více ukrajují levnější konkurenti. Jen za loňský rok klesl podíl RWE na necelých 42 procent, tedy o 11 procentních bodů.

Konkurenční E.ON, který dosud lákal klienty RWE právě díky nižší ceně, zatím změnu neplánuje. Třetí z největších dodavatelů, Pražská plynárenská, zlevnila zákazníkům s dvouletými smlouvami plyn o 6,5 procenta již na začátku zimy.

Na oznámení RWE tak bezprostředně zareagovali zatím jen alternativní dodavatelé. Skupina ČEZ, která se více než rok drží na pozici lídra mezi alternativci, plánuje zachovat minimálně pětiprocentní rozdíl oproti dominantním dodavatelům. O kolik procent zákazníkům ceny klesnou, bude ale známo až po středečním zveřejnění ceníků. 

V červnu se pak hodlá přidat alternativní dvojka Bohemia Energy, která zákazníkům slibuje zlevnění až o devět procent.

Rodinné domy ušetří tisíce korun

Pokud by RWE své ceny před příští zimní sezonou znovu nezvýšila, ušetřili by majitelé rodinných domů vytápěných zemním plynem přes 5500 korun ročně.

Majitelé bytů používající plyn k vytápění, ohřívání vody a vaření ušetří v průměru 2600 korun ročně.

Ještě před třemi týdny, kdy se o možné zlevnění zajímal online deník Aktuálně.cz, přitom RWE nechtěla své případné další plány upřesnit. Ke zlevnění se nyní společnost rozhodla přes to, že ji i nadále tíží dlouhodobá smlouva s ruským Gazpromem, která ji znevýhodňovala oproti konkurentům.

„Cenově jsme se nyní dostali pod úroveň nabídek většiny obchodníků," srovnává obchodní ředitel a člen představenstva RWE Česká republika Tomáš Varcop. Podle něj snížení cen nijak nesouvisí s probíhající arbitráží s Gazpromem kvůli nevýhodným dlouhodobým smlouvám.

„Je to naše obchodní strategické rozhodnutí, kterým reagujeme na situaci na vysoce konkurenčním trhu se zemním plynem v Česku," doplňuje Varcopa mluvčí RWE Česká republika Martin Chalupský. Podle něj je toto rozhodnutí kombinací dlouhodobého vyhodnocování tržní pozice, nové obchodní politiky RWE a optimalizace řízení nákupního portfolia zemního plynu.

Jak zdůrazňuje Kateřina Vaňková ze serveru srovnejenergie.cz, úspora u zákazníků RWE se plně projeví až po příští topné sezoně, a to jen v případě, že firma ceny před zimou opět nezvýší.

Co udělá konkurence?

Momentálně není jisté, zda další velcí konkurenti zlevní tak, aby si udrželi cenový odstup od RWE. 

"Zatím mohu říci to, že E.ON změnu cen zemního plynu neplánuje," sdělil online deníku Aktuálně.cz mluvčí E.ONu Vladimír Vácha.

„Naši zákazníci mají levnější plyn o 6,5 procenta prakticky již od začátku zimy," připomíná mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Podle něj firma v současné době připravuje pro zákazníky další zvýhodnění, která zanedlouho představí.

Naopak ČEZ ještě během úterý oznámil, že ceny sníží. „Zákazníky získáváme především tím, že garantujeme nižší ceny oproti základní nabídce dominantního dodavatele. Tuto garanci dodržíme i po snížení cen, které oznámila společnost RWE," vysvětluje mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž s tím, že firma v současné době pracuje na nových cenících. Ty plánuje zveřejnit ve středu.

Zlevňuje také společnost Bohemia Energy. "Cenu za odebraný zemní plyn pro domácnosti a maloodběratele snížíme od června podle pásma spotřeby až o devět procent," říká mluvčí Bohemia Energy Alžběta Šťastná. 

Vedle nižších základních cen hodlá RWE lákat zákazníky i na různé speciální nabídky. Jednou z nich je například prémie v hodnotě až 3000 korun pro odběratele, kteří platí řádně a včas faktury za plyn. Bonus ve výši 3500 korun pak firma slibuje těm, kteří s ní uzavřou smlouvu na dva roky.

„Počítáme s tím, že celkem zákazníkům vyplatíme na prémiích a bonusech řádově stovky milionů korun. Chceme si zákazníky udržet, a proto jsme se rozhodli pro tak razantní slevy," vysvětluje Varcop.

Foto: Isifa/Thinkstock
Neutrácejte zbytečně a vyberte si nejlevnějšího dodavatele ve vašem kraji díky jednoduchému srovnávači cen elektřiny a plynu. Vyřídíme za vás i přechod k jinému dodavateli.
 

Právě se děje

Další zprávy