Nejtvrdší trest pro exekutora. Díly prodal jako šrot

Tomáš Fránek
27. 4. 2012 15:45
Nejvyšší správní soud uložil dosud nejvyšší pokutu pro exekutora v Česku
Foto: Aktuálně.cz

Brno - U soudu padla zatím nejvyšší pokuta pro exekutora v Česku.

Nejvyšší správní soud rozhodl, že Juraj Polák z Exekutorského úřadu Karviná musí zaplatit 200 tisíc korun pokuty. Zaměstnanec jeho úřadu totiž prodali bez dražby železný šrot, ačkoli šlo o součástky s mnohem vyšší hodnotou.

Na exekutora podal kárnou žalobu ministr Jiří Pospíšil.

Majetek za miliony prodali levně

Exekuce se odehrála v Dašicích na Pardubicku. Exekutorův zaměstnanec podle kárné žaloby uskutečnil aukci svářecí soupravy bez řádného ohlášení dražby a vydání dražební vyhlášky.

Výrazně však chybovali i při prodeji kovového materiálu, který našel v sídle firmy. Ten prodal jako kovový šrot přímému kupci mimo dražbu za 113 280 korun.

Podle pozdějšího znaleckého posudku se ale jednalo o součástky kolejových vozidel s hodnotou až 2,5 milionu korun. Podle kárného senátu si měl exekutor vyžádat názor znalce už před prodejem.

Exekutora podle soudců neomlouvá ani to, že prodeji nebyl fyzicky přítomen.

"Kárný senát má za prokázané, že soudní exekutor se porušení povinností nedopustil prostřednictvím někoho jiného, ale přímo vyslal svého vykonavatele, aby provedl exekuci movitých věcí v rozporu se zákonným postupem," uvedl ve svém rozhodnutí senát s předsedkyní Marií Turkovou.

Pokuta 200 000 korun podle soudců vystihuje všechny okolnosti případu a přispívá k vyšší motivaci řádného výkonu této funkce.

"Okolnosti nasvědčují nízké úrovni právních znalostí v oblasti exekuce prodejem movitých věcí jak zaměstnanců, tak i samotného soudního exekutora," rozhodli soudci.

Nový rekord

Verdikt znamená nejvyšší sankci za pochybení při exekucích. Soud většinou rozdává desetitisícové pokuty, dosud nejvyšší sankcí bylo sto tisíc korun.

Do konce února 2012 dostal Nejvyšší správní soud 99 kárných žalob proti 48 exekutorům. Velkou část jich kární žalobci postupně vzali zpět.

Vinu Nejvyšší správní soud do konce února uznal ve 22 případech a uložil exekutorům buď pokutu od 10 000 do 150 000 korun, nebo napomenutí.

 

Právě se děje

Další zprávy