Nejoblíbenější auta v Česku? Octavia, Fabia a Hyundai

ČTK ČTK
4. 10. 2012 12:41
Prodej osobních aut v Česku meziročně vzrostl o téměř tři procenta na 131 059 vozů
Foto: Škoda Auto

Praha - Prodej osobních aut v Česku od ledna do září vzrostl o téměř tři procenta na 131 059 vozů. V posledních třech měsících se ale poptávka propadla. V září klesla o čtyři procenta. Oznámil to Svaz dovozců automobilů.

První značka Škoda Auto si se 40 144 prodanými vozy udržela tržní podíl přes 30 procent. Následuje Hyundai s odbytem 11 688 vozů a Volkswagen s 11 011 prodanými osobními automobily. Další příčky obsadily značky Ford, Renault a Kia.

Firmy nakoupily téměř 60 procent nových osobních aut, zbytek zákazníků tvořily domácnosti. Přes 56 procent prodaných vozů mělo benzinový motor, 41 procent diesel. Vedou malé vozy s téměř čtvrtinovým podílem, následuje střední třída s 19 procenty a nižší střední se 16 procenty trhu. Nejoblíbenější provedení bylo kombi s podílem 31 procent, hatchbacky měly pětinové zastoupení a MPV 15 procent.

Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia se 17 748 prodanými kusy, následuje další model Škody Fabia a vůz Hyundai i30, který se rovněž vyrábí v tuzemsku.

Registrace osobních aut v ČR by se podle Jana Malého ze společnosti PwC měly pohybovat na úrovni loňského roku. "Zářijová čísla ukazují, že nadějný vývoj ze začátku roku se na konci roku opakovat nebude. Domácnosti jsou ve výdajích velice opatrné a také firemní sektor investice do obnovy vozového parku spíše omezuje," říká.

"Začátek roku 2013 bude ovlivněn vyšší srovnávací základnou letošního roku. Určitý růst registrací vidím jako možný od poloviny roku 2013, pokud se naplní optimistické předpovědi dalšího vývoje české i globální ekonomiky," dodává Malý.

Méně dodávek i motorek

Odbyt užitkových vozidel klesl o desetinu na 8286 aut. Nejvíce prodal Volkswagen, na druhé příčce skončil Ford a na třetí Fiat. Největším segmentem byla vozidla do 3,5 tuny se skříňovým provedením karoserie.

Celkový pokles i přes zářijový nárůst zaznamenala i kategorie nákladních aut. Jejich odbyt se snížil o sedm procent na 5257 vozidel. Nejvíce prodaly značky Mercedes, DAF a MAN. Registrace nových autobusů naopak o více než sedm procent vzrostly na 538 prodaných vozidel. Vede značka SOR před Irisbusem a značkou Mercedes Benz.

Prodej motocyklů se snížil o 8,5 procenta na 13 717 strojů. Na prvním místě byla Honda s 1501 prodanými motocykly, druhá skončila Yamaha a třetí Maxon.

Prohlédněte si nové automobily s cenou kolem 300 tisíc korun:

 

Právě se děje

Další zprávy