Nejlevnější lyžařské středisko Evropy leží v Čechách

Tomáš Fránek
1. 12. 2010 11:12
Ceny lyžařských středisek v Evropě jsou výrazně dražší než před čtyřmi roky
Zimní sezona se pomalu rozebíhá, lyžaři si přijdou na své
Zimní sezona se pomalu rozebíhá, lyžaři si přijdou na své | Foto: Zuzana Hronová

Brno/Vídeň - Skuteční experti na lyžování - Rakušané - si dali tu práci a na prahu nové sezóny porovnali ceny ve stovce lyžařských a horských středisek celé Evropy.

Vůlbec nejlevnější centrum lyžování jim vyšlo v České republice - v severočeských Klínech. Zatímco týdenní permanentka pro čtyřčlennou rodinu tu stojí 136 eur, ve dvou malých areálech ve Finsku už lidé zaplatí přes 500 eur.

Lyžování je stále dražší špás a ve většině evropských středisek musí lidé počítat s tím, že zaplatí více peněz než před dvěma nebo čtyřmi roky.

V Rakousku, kde lyžuje v zimě na tři sta tisíc Čechů a Moravanů, letos vzrostou ceny o tři procenta. Ceny lyžování v Rakousku rostou v posledních čtyřech letech více než inflace.

Kdo je nejlepší

Deset nejlepších evropských středisek se podle průzkumu mezi rakouskými spotřebiteli nachází v pěti státech. Kromě tradičních alpských lyžařských destinací se mezi nejlepší dostaly sjezdovky ve Švédsku nebo - možná překvapivě - Bulharsku.

A rakouské areály patří mezi nejčastěji zmiňované. Nejlepší rakouská nabídka je podle spotřebitelů z Tyrolska, kde ve středisku Zahmer rodiny za platí 290 eur, naopak nejdražší je Ski Arlberg, kde za lyžování lidé zaplatí 735 eur, mohou ale využít 284 kilometrů sjezdovek.

Nejdražší evropské lyžování je ve švýcarském Saas-Fee, kde se za 145 kilometrů tratí platí 896 eur. Naopak nejvýhodnější areál, kde je více než sto kilometrů sjezdovek, je v německém Obersdorfu, kde týdenní permanentka pro celou rodinu stojí 574 eur.

Obrovské rozdíly

"Cenové rozdíly mezi jednotlivými středisky jsou obrovské, v Rakousku je rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším střediskem až 445 eur," uvedlo spotřebitelské sdružení ve svém průzkumu.

Boj o české lyžaře už přitom začal. Odhad Asociace cestovních kanceláří a agentur na nadcházející zimní sezónu počítá s desetiprocentním nárůstem zahraničních lyžařských zájezdů a se stagnací zájmu o tuzemské lyžování.

Vloni na horách podle asociace trávilo dovolenou asi 1,5 miliónů Čechů, z toho zhruba 600 tisíc v Alpách.

Provozovatelé českých a moravských středisek věří, že lyžaři zůstanou doma. Podle Svazu provozovatelů lanovek a vleků dosáhla suma nových investic na letošní sezonu 1,5 miliardy korun.

Většina zimních středisek, které u nás provozují celkem 1400 lanovek a vleků, přitom nezdražila. Ve dvanácti nejlepších - pětihvězdičkových - areálech vyjde letos jednodenní lyžování v rozmezí od 490 do 700 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy