Nejlevnější auto světa chce už přes 200 tisíc lidí

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
5. 5. 2009 15:43
Indický výrobce oznámil za měsíc už 203 tisíc objednávek

Dillí - O nejlevnější vůz světa Tata Nano je zájem. Největší indická automobilka Tata Motors oznámila, že od minulého měsíce, kdy auto začala prodávat, utržila na objednávkách zhruba 510 milionů dolarů.

Objednávek obdržených mezi 9. a 25. dubnem je podle britské BBC celkem 203 tisíc. Automobilka však bude schopna do konce příštího roku doručit jen 100 tisíc kusů.

Cena levného vozítka v základní výbavě je zatím 100 tisíc rupií, tedy přes 40 tisíc korun. Záloha, která se platí při rezervaci, dosahuje 95 tisíc rupií. Za každý formulář, kterých se prodalo již přes půl milionu, navíc lidé platí 300 rupií.

Tata Motors začne vůz svým zákazníkům dodávat v červenci. Přednost budou mít ti, kteří si Nano rezervovali mezi prvními.

Polovina objednávek je přitom na nejluxusnější verzi automobilu za 185 tisíc rupií (přes 74 tisíc korun), která zahrnuje také klimatizaci či elektrické stahování oken. Podle automobilky si nejlevnější verzi objednalo jen 20 procent zákazníků.

Tata Motors doufá, že nízká cena přiměje miliony Indů upřednostnit vůz před motocyklem. V současnosti připadá na tisícovku Indů přibližně devět automobilů.

Do Evropy se má auto dostat na přelomu let 2010 a 2011. Mezi nejlevnější auta na českém trhu momentálně patří například Dacia Sandero, která se slevou prodává již od 150 tisíc korun. Automobil Chevrolet Spark je možné pořídit za 164 tisíc a Kia Picanto se prodává za necelých 170 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy