Nejlepší města pro podnikání? Přelouč a Humpolec

ČTK ČTK
29. 11. 2012 13:11
Pátého ročníku soutěže Město pro byznys se zúčastnilo 205 měst
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Nejlepším městem pro podnikání je letos Přelouč. Druhé místo patří Humpolci a třetí skončila Dobruška. Vyplývá to z výsledků pátého ročníku soutěže Město pro byznys, kterou každoročně pořádá týdeník Ekonom. Soutěže se zúčastnilo 205 měst. Loni zvítězila Nová Paka před Humpolcem a Novým Městem nad Metují.

Obce se ve srovnávacím průzkumu Město pro byznys hodnotí na základě 50 kritérií rozdělených do dvou oblastí - podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Každá z nich se na celkovém pořadí podílí 50 procenty.

Hlavními důvody vítězství Přelouče jsou dostupnost pracovní síly, pozemků a prostor pro podnikání a vzdálenost k dálnici. Přelouč se sice vyznačuje nízkým podílem velkých zaměstnavatelů, pro rozvoj města je však spíše důležitější blízkost ke krajskému městu.

"V Přelouči je základem podnikatelského potenciálu dobrá ekonomická kondice radnice. To nás nutí být co nejefektivnější a účelně vynakládat naše prostředky. Například u veřejných zakázek máme co nejtransparentnější pravidla," uvedla starostka Přelouče Irena Burešová.

Druhý Humpolec potvrdil svou pozici z loňského ročníku. Jako město s nejlepšími podmínkami pro podnikání byl vyhodnocen v roce 2008 a 2009. Jeho specifikem je umístění ve středu dálnice D1 mezi Prahou a Brnem.

Třetí Dobruška na Rychnovsku je jedním z nejmenších hodnocených měst, přesto se může pochlubit zajímavými zaměstnavateli. Vysoké hodnocení v oblasti podnikatelského prostředí městu přinesla právě spokojenost místních podnikatelů. V testu elektronické komunikace dosáhla místní radnice jednoho z nejlepších výsledků a získala nadprůměrný počet bodů za otevřenost úřadu.

Do první desítky nejlepších se dále dostala města Pacov, Lovosice, Odry, Jablonec nad Nisou, Benešov, Polička a Sokolov.

Z letošního průzkumu vyplynulo, že mezi podnikateli klesá od roku 2010 spokojenost s tlakem konkurence i s vhodností lokality k podnikání.

"V porovnání se stavem před dvěma lety je o 20 procentních bodů méně podnikatelů spokojených s lokalitou. I přesto se podíl podnikatelů stále zvyšuje. Zajímavé také je, že mezi nimi roste podíl cizinců," uvedl Michal Kaderka, analytik společnosti Datank, která průzkum provádí.

 

Právě se děje

Další zprávy