Nejkrásnější poštovní známka světa vznikla v Česku

Radek Pecák Radek Pecák
9. 10. 2012 12:24
Na dalších místech skončily známky z Lichtenštejska a Slovenska
Foto: Česká pošta

Praha - Letošní nejkrásnější známkou světa je písmenová známka "Poštovní muzeum" České pošty. Známka zvítězila v renomované mezinárodní soutěži Grand Prix de l´exposition na světové výstavě WIPA ve Vídni. S úspěchem se pochlubila v tiskové zprávě mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Výsledky prestižní soutěže se vyhlašují během světové výstavy WIPA Vídeň. Do soutěže mohly poštovní správy přihlásit vždy maximálně jeden exemplář. Česká pošta vybrala známku od slovenského výtvarníka Dušana Kállaye, kterou rytecky rozkreslil Miloš Ondráček.

Známka zvítězila před exponáty z Lichtenštejnska a Slovenska. V první desítce se na dalších místech umístily známky poštovních správ Švédska, Vatikánu, Ukrajiny, Chorvatska, Ruska, Německa a Islandu.

Cena už není značena číslem

"Vítězství České republiky v soutěži je zároveň oceněním vysoké kvality tvorby známek u nás. Zatímco řada konkurenčních poštovních správ pro soutěž vybrala například aršíky, které jsou výrobně mnohem složitější, my jsme vyhráli s úplně běžnou výplatní známkou tištěnou ofsetem," uvedl ředitel odboru známkové tvorby České pošty Břetislav Janík.

Se známkami, kde je hodnota vyznačená písmenem a nikoliv cenou, začala pošta v roce 2010, kdy začala vydávat samolepicí známky s postavičkami legendárního komiksu Čtyřlístek.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zajímá vás filatelie?

 

 

Právě se děje

Další zprávy