Nejhorší výsledek české ekonomiky: HDP propadl o 3,4 %

Ekonomika Ekonomika
9. 6. 2009 9:06
HDP podle zpřesněného odhadu statistického úřadu klesl o 3,4 procenta

Praha - Čísla jsou potvrzena - hrubý domácí produkt Česka se i nadále propadá. Tuzemská ekonomika klesla v prvním čtvrtletí podle zpřesněného odhadu o 3,4 procenta, a to jak v meziročním, tak i mezičtvrtletním srovnání. Ukázala to úterní data Českého statistického úřadu.

Ta jsou v souladu s předběžným odhadem, který úřad publikoval už v polovině května. Jedná se tak o nejvyšší čtvrtletní meziroční pokles tuzemského hospodářství v jeho novodobé historii.

Za poklesem stojí hlavně nepříznivý vývoj hlavně ve zpracovatelském průmyslu. Ten se už několik měsíců nachází v krizi.

"O překvapení se postarala spotřeba domácností, která i přes razantní nástup recese vykázala reálný růst. Druhou a poslední položkou, která tlumila pokles ekonomiky byla spotřeba vlády. Naopak investice, zásoby a zahraniční obchod se razantně zhoršily - vše vlivem světové recese," komentuje výsledky analytička Helena Horská z Raiffeisenbank.

Se snížením výkonnosti české ekonomiky souvisel i pokles zaměstnanosti. Ta se po odstranění sezónních vlivů snížila v prvních třech měsících roku mezičtvrtletně o dvě desetiny procenta a meziročně o půl procenta.

V ekonomice bylo v 1. čtvrtletí zaměstnáno (podle metodiky národních účtů) průměrně 5 265 tisíc osob, o 35 tisíc méně než ve stejném čtvrtletí loňského roku.

"V příštím roce, podaří-li se Evropě vybřednout z recese, česká ekonomika by mohla vykázat mírný růst okolo procenta. Vize návratu k rychlému růstu z posledních několik let není zatím reálná, čeká nás spíše období stabilizace ekonomik," dodává Horská.

 

Právě se děje

Další zprávy