Nejhorší scénář: po Japonsku výroba aut klesne o 30 %

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
25. 3. 2011 10:30
Opožděné dodávky součástek podle analytiků mohou snížit světovou výrobu o třetinu
Pracovníci zdravotnické záchranné služby prohledávají zbytky domů v Ocuči.
Pracovníci zdravotnické záchranné služby prohledávají zbytky domů v Ocuči. | Foto: Reuters

Detroit - Až o třetinu by se mohla snížit celosvětová výroba aut po přírodní katastrofě v Japonsku. Odhaduje to výzkumná společnost IHS Automotive.

Jedná se o nejhorší možný scénář, při němž by se za šest týdnů snížila výroba aut až o 100 tisíc denně.

"Již cítíme dopad v Japonsku. Severní Amerika, Evropa, Čína: tyto tři oblasti určitě pocítí nějaký vliv," uvedl analytik IHS Michael Robinet.

Už v nyní dosahují ztráty autoprůmyslu třinácti procent kvůli nedostatku součástek. Jejich dodávky zpomalilo poškození infrastruktury v Japonsku zemětšesením a následnou vlnou tsunami.

Největší americká automobilka General Motors minulý týden pozastavila výrobu ve své továrně v Shreveportu. Před možným omezením výroby v některých závodech v Severní Americe kvůli nedostatku součástek dovážených z Japonska varovala tento týden i Toyota Motor, napsala agentura Reuters.

V některých evropských závodech začala v tomto týdnu omezovat produkci francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën, příští týden omezí výrobu aut její slovenská továrna. Firmě chybí součástky od japonského dodavatele, podle dřívějších informací má problémy po zemětřesení společnost Hitachi, která PSA dodává komponenty pro naftové motory.


 

Právě se děje

Další zprávy