Nejdražší firma na světě je poprvé z Číny

Tomáš Fránek
12. 1. 2010 16:50
Těžební koncern Petrochina v čele žebříčku vystřídal americký Exxon Mobil, mezi deseti nejcennějšími firmami jsou tři z Číny
Foto: Reuters

Brno - Nejdražší společností světa je čínský těžební koncern Petrochina, jehož tržní hodnota přesahuje 353 miliard dolarů.

Hodnota firmy vzrostla za o rok o třetinu a státní čínská firma tak v žebříčku nejdražších společností světa předstihla americký Exxon Mobil.

Ten žebříčku nejdražších firem vládl dosud, na třetím místě je pak společnost Microsoft, která si polepšila o čtyři místa. A mezi desítkou nejdražších světových firem sestavovaných poradenskou společností Ernst & Young jsou tři čínské firmy, čtyři společnosti ze Spojených států, po jedné firmě z Brazílie, Austrálie a Velké Británie.

Polepšil si Gates i Google

V první desítce došlo oproti loňskému roku k řadě změn, pět společností se zde umístilo vůbec poprvé. Do první desítky se tak dostala společnost Google, na jedenácté místo se posunula firma Apple.

Ernst & Young pravidelně analyzuje hodnotu celkem tří set společností, s jejichž akciemi se veřejně obchoduje. Stovka největších společností během roku 2009 zvýšila svoji tržní hodnotu v průměru o 28 procent na 11,9 bilionu dolarů.

Počet čínských společnosti v TOP 300 vzrostl z 19 na 25. Evropa je nyní v TOP 100 žebříčku zastoupena jen 34 společnostmi, před rokem jich bylo 38. Například Německo má v první stovce jen 4 podniky.

"Investoři předpokládají, že následující dekáda bude patřit rozvíjejícím se ekonomikám. Zatímco rozvinuté trhy se budou z krize vzpamatovávat dlouho, význam rozvíjejících se trhů rychle poroste. Zejména čínské společnosti budou v budoucnosti klíčovými hráči, což je ostatně na akciových trzích patrné již nyní," uvedl partner Ernst & Young v Německu Hendrik Hollweg.

Banky se vrací

Mezi stovkou nejdražších firem je dvacet jedna bank, dvojnásobně proti roku 2008. Nejlépe si vedla britská finanční instituce HSBC, která se s celkovou tržní hodnotou 199 miliard dolarů stala osmou nejcennější společností světa.

"Řada světových bank vykázala v nedávné době překvapivě dobré výsledky. I když stále ještě není vyhráno, většina investorů předpokládá, že finanční sektor už má to nejhorší období za sebou a některé banky dokonce vyšly z krize silnější," uvedl partner Ernst & Young odpovědný za služby v oblasti finančnictví Douglas Burnham.


 

Právě se děje

Další zprávy