Nein, říkají firmy na otázku, zda je nejhorší za námi

Ekonomika Ekonomika
30. 3. 2010 14:28
Průzkum Česko-německé průmyslové komory: jen dvě firmy ze sta považují situaci za dobrou.
Zatímco v Kolíně se rodí jen miniauta, Škodovka nabízí v současnosti svým zákazníkům pět modelů. Například i velkou limuzínu superb
Zatímco v Kolíně se rodí jen miniauta, Škodovka nabízí v současnosti svým zákazníkům pět modelů. Například i velkou limuzínu superb | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká ekonomika se ještě nezotavila. Tak zní výsledek konjunkturálního průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory mezi německými investory v České republice.

Pouze dva ze 100 dotázaných podniků hodnotí aktuální hospodářskou situaci jako dobrou. Více než polovina posuzuje současný stav hospodářství jako špatný.

Také co se týká vyhlídek na rok 2010, není na obzoru žádný jasný zvrat dosavadního trendu. Pouze asi každý desátý podnik počítá se zlepšením ekonomické situace v letošním roce. Tato hodnota stoupla oproti loňskému jaru o 9 procentních bodů. Ve srovnání s podzimním průzkumem, který vzbuzoval větší optimismus, se však výsledky nového průzkumu změnily opravdu značně.

Povzbuzujícím faktem však je, že německé podniky hodnotí svoji ekonomickou situaci lépe než obecnou ekonomickou situaci v Česku. "Náš průzkum ukazuje, že krize ještě zdaleka není překonána. Znepokojuje nás především, že se nálada po loňském podzimním zlepšení znovu zhoršila. To dokazuje, jak velká je nadále nejistota ohledně vývoje na evropských trzích," hodnotí výsledky průzkumu Bernard Bauer, výkonný ředitel komory.

 

Právě se děje

Další zprávy