Nedodělky na mýtném přijdou Kapsch na 170 milionů

Red Eko, ČTK
9. 7. 2009 17:35
Jde o smluvní pokuty, proti nimž se firma nemůže odvolávat
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha  - Společnost Kapsch, která na českých dálnicích v roce 2006 postavila mýtný systém, má zaplatit státu za vady a nedodělky penále 170 milionů korun. Informaci zveřejnila ČTK na základě několika informovaných zdrojů.

Ani ministerstvo dopravy, ani Kapsch nebudou celou záležitost komentovat do pondělního jednání vlády, která má právě penále na svém programu.

Podle zjištění Aktuálně.cz jde o penále vypočítané na základě dodatku ke smlouvě o první fázi zavádění mýtného, která byla spuštěna v lednu roku 2007. Jde tudíž o shodu mezi Kapschem a státem na základě jednání jejich právníků a ekonomických poradců a firma se tak nebude placení bránit.

"Ano, touto záležitostí se má v pondělí zabývat vláda," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Do doby než budou známy výsledky schůze kabinetu, však věc odmítl blíže komentovat.

Podle informací deníku Aktuálně.cz by měly být penalizovány nedodělky, které na samotný provoz mýtného systému neměly vliv, například tedy terénní úpravy kolem mýtných bran či převedení softwarových licencí.

Spouštění mýtného systému na přelomu let 2006 a 2007 provázela řada komplikací a dlouho nebylo jasné, zda ostrý provoz začne v plánovaném termínu 1. ledna 2007. Chyběly například elektrické přípojky k mýtným bránám, brány proto provizorně poháněly naftové agregáty.

Původně stát uzavřel s Kapschem smlouvu na výstavbu systému na 900 kilometrech dálnic a rychlostních silnic a 1100 kilometrech silnic první třídy. Smlouva trvá do roku 2017, celková hodnota zakázky je 22 miliard včetně plateb za správu systému a služby.

Původní smlouva se však několikrát měnila pomocí dodatků. Délka zpoplatněných silnic první třídy se například zkrátila na zhruba 200 kilometrů, jako náhradu Kapsch pro stát postaví mýtný systém na všech budoucích dálnicích ve stejné délce, o kterou firma přišla na "jedničkách".

 

Právě se děje

Další zprávy