Nečekaný pakt kvůli Sazce. Miliardáři si hlídají Hušáka

Sabina Slonková, Zdeněk John
2. 2. 2011 16:26
Vítek a Komárek, konkurenti v boji o Sazku, mají jedno společné: nedůvěru v Hušáka
Proti všem? Odchod Aleše Hušáka z čele Sazky žádají věřitelé firmy Vítek i Komárek, ale také někteří akcionáři, například Český olympijský výbor
Proti všem? Odchod Aleše Hušáka z čele Sazky žádají věřitelé firmy Vítek i Komárek, ale také někteří akcionáři, například Český olympijský výbor | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dosavadní konkurenti v boji o Sazku, podnikatelé Karel Komárek a Radovan Vítek, začali postupovat shodně vůči šéfovi loterijní firmy Aleši Hušákovi. Chtějí lépe ochránit své zájmy, které ve finančně sužované společnosti mají.

Jak zjistila redakce Aktuálně.cz z vysoce důvěryhodného zdroje, který si s ohledem na probíhající obchodní debaty nepřál být jmenován, lidé blízcí oběma miliardářům spolu o Sazce ve středu jednali.

K těmto postupným konzultacím přizvali i zástupce Synotu podnikatele Ivo Valentu.

Dvojice miliardářů společně s Valentou nepřipravuje žádný byznys-plán, co se Sazkou. Domluvili se však na konzultacích kvůli tomu, aby ochránili své peníze, které jim Sazka dluží. "Pan Komárek evidentně došel ke stejnému názoru na pana Hušáka jako já," řekl Aktuálně.cz Radovan Vítek, ale popřel informaci, že by přímo on jednal s Karlem Komárkem.

Hlavním důvodem, proč se konkurenti nyní rozhodli "spojit síly", je nedůvěra v generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka.

"Až dosud všechny návrhy na řešení v Sazce vracel Aleš Hušák zpátky, přestože i jeho vyjednavač Martin Ulčák (majitel firmy eInvest, také zájemce finanční pomoc Sazce - pozn. red.) dělal vše, aby vznikla nějaká dohoda," uvedl již zmíněný zdroj.

Silní spojenci

Že by nakonec dohoda realitního magnáta Vítka, ropného byznysmena Komárka a specialisty na hazard Valenty získala podobu společného vstupu do firmy, je krajně nepravděpodobné. Jistá je jiná věc: jde o velmi účinné spojenectví.

Noví spojenci

Karel Komárek (41)

  • na Hodonínsku začínal jako prodavač plynových kotlů a armatur
  • podniká v těžbě ropy, plynárenství, finančnictví, neúspěšně se pokoušel získat televizi Nova. V jeho vlastnictví  jsou nebo byly firmy jako Moravské naftové doly, Slovenský plynárenský průmysl, Atlantik finanční trhy, regionální distributoři plynu
  • podle dostupných údajů čtvrtý  nejbohatší Čech, majetek mezi 20 a 30 miliardami korun
  • základem jeho impéria je finanční a investiční skupina KKCG, která předložila nabídku na převzetí Sazky, po odmítnutí ji stáhla.

Radovan Vítek (39)

  • je jedním z nejbohatších Čechů. Na konci roku 2010 se stal jediným akcionářem realitního holdingu CPI Group, jehož odhadovaná výše aktiv se pohybuje kolem 30 miliard korun
  • první skutečný úspěch v podnikání zaznamenal během tzv. kuponové privatizace, byl společníkem  investičního fondu Instrokapitál
  • vlastní pohledávky Sazky za 1,5 miliardy a zhruba 30 procent dluhopisů této společnosti

Ivo Valenta

  • svůj byznys postavil na prostém hazardu. Výherní hrací automaty, loterie, ale také mobilní přenos
  • jeho holding Synot sdružuje desítky firem
  • Synot původně za Sazku nabídl dvě miliardy okamžitě (možno navýšit na tři), pak 250 milionů ročně po dobu 15 let. Žádal 66 % akcií Sazky

Vítkův vyjednavač Josef Lébr se sešel dopoledne s šéfem ČSTV Pavlem Kořanem a podle informací Aktuálně.cz mu řekl, že pád Aleše Hušáka je podmínkou dalších dohod věřitelů se Sazkou. "Ano, sešel jsem se s panem Lébrem, a jedno z témat, kterých jsme se dotkli, je působení pana Hušáka v čele Sazky," řekl Aktuálně.cz Kořan a dodal: "Ale já jsem to nepochopil tak, že by to byla nutná podmínka k dalším jednáním."

Vítek a Komárek jsou dvěma největšími věřiteli Sazky. Poté, co skoupili její pohledávky, směnky a dluhopisy, dluží jim Sazka přes čtyři miliardy korun. Část těchto pohledávek ale Aleš Hušák neuznává a svede se o ně nejspíš soudní boj.

Příjemné moratorium nebude

Sazka se k jednáním o své finanční budoucnosti s věřiteli dlouhodobě oficiálně nevyjadřuje, stejné je to i v tomto případě.

V úterý chtěl Aleš Hušák informovat na tiskové konferenci o dohodě, kterou prosazuje jeho vedení firmy, ale z plánu sešlo. Těsně předtím totiž držitelé dluhopisů odmítli souhlasit s vyhlášením moratoria. Sazka chtěla využít tuto novou součást úpadkového zákona. A Radovan Vítek coby největší věřitel odvolal souhlas s rodící se dohodou.

Sazka odložení konference zdůvodnila tím, že právníci ještě nestihli doladit náležitosti dohody přijaté představenstvem i dozorčí radou firmy.

Loterijní firma, která měla loni zisk 1,4 miliardy korun, se do těžkostí se splácením dlouhodobých dluhů dostala především kvůli stavbě O2 Arény v Praze - Vysočanech.

Hala půjde z domu. Ale jak?

Součástí plánu všech zájemců o Sazku je halu prodat, a to co nejrychleji.

S tím počítají dokonce i současní akcionáři a vedení Sazky. Firma vede či dříve vedla jednání s dvěma až třemi potencionálními zájemci o halu. Mezi nimi byla také světová jednička v oboru, americký gigant AEG.

Při jednání s Alešem Hušákem však vyjednavači AEG dali najevo, že o halu stojí jen v případě, že bude oddlužena. Jiné řešení ostatně nepřipouští ani dluhopisová dokumentace - hala totiž podle dokumentů, jejichž kopie má Aktuálně.cz k dispozici, slouží jako zástava držitelům bondů a ti musí souhlasit s jejím prodejem.

Sazka kvůli insolvenčnímu řízení u Městského soudu v Praze musela zveřejnit přehled svého majetku. Uvádí v něm, že má majetek za více než 14 miliard korun a závazky necelých 10 miliard. Hodnota O2 Arény se odhaduje na dvě až tři milirady korun, Sazka ji postavila za 7,8 miliardy investičních nákladů (bez navýšení o finance spojené s úvěrováním).

 

Právě se děje

Další zprávy