Nečas: Ručení za DPH má platit až od 700 000 korun

ČTK ČTK
9. 5. 2013 15:25
Firmy musí u finančních úřadů registrovat účty, které využívají pro obchody
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Takzvané ručení za daň z přidané hodnoty by mohlo platit jen pro faktury, které firma vystaví nad 700 000 korun. Obsahuje to daňový balík změn schválený již dříve vládou.

Na dnešní tiskové konferenci na to upozornili premiér Petr Nečas a prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Změny musí schválil Parlament. V současném zákonů žádné omezení na výši faktury není. 

Tzv. ručení za daň za nespolehlivého plátce funguje od počátku dubna v souvislosti s novelou zákona o dani z přidané hodnoty platnou od letošního ledna. V databázi by měla každá firma kontrolovat, zda se u jejich dodavatelů v kolonce "nespolehlivý plátce" neobjevilo "ano". U těch pak ručí za odvedení DPH. Pokud obchodní partneři daň nezaplatí, musí ji uhradit ručící firma. 

Stejné ručení se mělo vztahovat i na platby na jiný než finanční správou zveřejněný účet. Generální finanční ředitelství ovšem již dříve oznámilo, že nebude do konce září uplatňováno ručení za DPH u plateb na jiný, než zveřejněný účet. MF v této souvislosti chystá kvůli "nedomyšlenosti opatření" podle náměstka Ladislava Minčiče novelu zákona. 

Firmy musí u finančních úřadů registrovat účty, které využívají pro obchodní transakce. Nečas a Kužel dnes debatovali i o novele zákona o veřejných zakázkách. Ta by měla být hotova do konce roku 2013. "Současný zákon brzdí a nepomáhá rozvoji ekonomiky," uvedl Kužel. 

Vláda chystá na podporu podnikání deregulační balíček, který odstraní řadu administrativních a byrokratických překážek, jež dopadají zejména na malé a střední podniky a živnostníky. Podle premiéra by měl být balíček připraven během léta tak, aby v září byl již projedná v prvním čtení v Poslanecké sněmovně.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké je znění zákona o dani z přidané hodnoty?

 

Právě se děje

Další zprávy