Nečas: IBM nemusí vracet státu pobídku

Tomáš Fránek
18. 10. 2006 17:45
Brno - Společnost IBM měla vrátit 70 milionů korun, které získala jako investiční pobídku. Ale nemusí. Podepsala "správnou" smlouvu.
Čip Blue Gene/L
Čip Blue Gene/L | Foto: Aktuálně.cz

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase totiž smlouva se státem obsahuje dodatek, který z povinnosti vrátit peníze firmu vyvazuje.

Ministr to dnes řekl po jednání vlády.

S tím však nesouhlasí bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Chyby ze strany státu v této věci před nedávnem objevil i Nejvyšší kontrolní úřad.

IBM se ve smlouvě se státem zavázala, že do tří let od podpisu vytvoří 200 nových zaměstnaneckých míst a do 54 měsíců provede zaškolení a rekvalifikaci stejného počtu lidí.

"Na konci loňského roku MPSV konstatovalo, že firma své závazky nesplnila. Přesto poté uzavřelo zmíněný dodatek, který vše odpouští, a šlo tak investorovi plně na ruku," sdělil Nečas.

Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kontroloři pochybují

O problémech s investicí IBM před časem informovala státní agentura CzechInvest poté, co Nejvyšší kontrolní úřad zveřejnil výsledek své kontroly investičních pobídek.

Právě podporu centra IBM v Brně kontroloři označili za zvláštní případ - stát podle kontroly postupoval nestandardně. Firma nedokázala splnit podmínky pro využití téměř 70 milionů korun určených na školení a rekvalifikace zaměstnanců, a tím porušila dohody uzavřené v prohlášení o investici.

CzechInvest: Bylo to v pořádku

Podle CzechInvestu ale společnost IBM podmínky splnila, o změnu podmínek a uzavření nového dodatku upravující podporu projektu od státu měla podle Reného Samka z CzechInvestu požádat měsíc před uplynutím lhůt.

Nejvyšší kontrolní úřad ale ve své zprávě uvedl, že k uzavření dodatku došlo až po uplynutí termínů, ve kterých měla firma splnit svoje závazky. Kontroloři navíc uvedli, že uzavření dodatku ke smlouvě nebylo ve prospěch státu.

"Podpora poskytnutá na školení a rekvalifikaci zaměstnanců ve výši 70 milionů korun tak prakticky zůstala více než čtyři roky společnosti, aniž splnila účel, pro který byla poskytnuta," uvedli kontroloři.

"Uzavření dodatku není nijak výjimečný krok, situace na globálním trhu se rychle mění, a není tedy možné odhadnout všechna rizika," uvedl Samek.

Ten potvrdil, že IBM získala 70 milionů korun na školení, tato částka podle něj odpovídala původnímu rozpočtu. "Konečné náklady byly ale nižší, takže výsledná dotace na školení a rekvalifikaci je pouze 12,9 milionů korun," uvedl Samek s tím, že IBM tedy musí vrátit zpět státu 57,1 milionu korun.

Foto: Aktuálně.cz

CzechInvest potvrdil, že investice společnosti IBM do brněnského centra služeb je největší svého druhu v Česku. "Původně se počítalo s dvěma stovkami pracovních míst, nyní má centrum na sedmnáct set zaměstnanců," dodal Samek.

Vrátilo se už 26 milionů

Centrum služeb IBM v Brně navíc podle Samka bylo historicky prvním projektem v oboru strategických služeb, předtím stát podporoval pouze výrobní projekty. "IBM byla pilotní společností, na níž jsme se učili, jak tyto firmy lákat do České republiky," dodal Samek.

Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu uvádí, že na zřízení téměř pěti tisíc nových pracovních míst šlo nakonec ze státního rozpočtu necelých sto sedmdesát milionů korun. "Dvacet šest milionů korun bylo dvěma společnostmi vráceno," uvádí zpráva.

Jeden a půl milionu korun státu, určených na podporu nových pracovních míst,  vracela společnost Flextronics, která v roce 2002 ukončila výrobu v Brně a odešla z Česka.

Podobně to bylo také u peněz určených na rekvalifikace, podle uzavřených prohlášení mělo být za peníze státu proškoleno asi tři tisíce zaměstnanců, školením ale prošlo o pět set pracovníků méně. "Peníze vrátily čtyři společnosti," uvedli kontroloři. Stát dostal zpět jedenáct milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy