Nebezpečné arašídy přišly z Vietnamu

ČTK
26. 1. 2007 13:15
Mladá Boleslav - Mělniční celníci zadrželi čtvrt tuny zdravotně závadných arašídů. Obsahovaly silně karcinogenní látky.

Analýzy odebraných vzorků z celkem 9000 balíčků po 30 gramech pražených arašídů v kokosové polevě značky Sanchi prokázaly, že ve zboží je mnohonásobně překročena povolená hranice nebezpečného aflatoxinu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Celního ředitelství Praha Ivana Dvořáková.

Aflatoxiny patří do skupiny mykotoxinů, jež se obecně považují za velmi silné karcinogeny. Příslušný celní úřad na základě výsledků testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) proto zásilku potravin nepropustí do volného oběhu, a zabrání tak další distribuci po celém území Evropského společenství.

Vietnam podruhé

Mělničtí celníci zadrželi zdravotně závadné arašídy z Vietnamu také loni v květnu, tehdy to byla zásilka o hmotnosti více než 1,5 tuny. I v tomto případě analýzy vzorků prokázaly, že u zboží je výrazně překročena povolená hranice aflatoxinu, v některých případech až sedminásobně.

Podle Dvořákové loni nepropustili pražští celníci více než 40 tun zdraví nebezpečných potravin na volný spotřebitelský trh. Například loni v prosinci zadrželi více než 19 tun zdravotně závadných fíků z Turecka, zhruba stejné množství zadrželi i počátkem listopadu.

Loni v únoru také například SZPI zakázala kvůli zvýšenému množství aflatoxinů prodej 19 tun čínských loupaných arašídů, importovaných na český trh z Nizozemska.

 

 

Právě se děje

Další zprávy