Nebezpečí pro motory aut: V naftě je příliš mnoho síry

Petr Kučera Petr Kučera
3. 5. 2012 13:07
ČOI zjistila výrazné překročení norem v různých regionech České republiky
Tak za kolik? Ilustrační snímek.
Tak za kolik? Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Až čtyřnásobně zvýšený obsah síry v motorové naftě objevila Česká obchodní inspekce u největších prodejců paliv na českém trhu.

V jednom vzorku, odebraném na konci dubna na Šumpersku, byl obsah síry dokonce téměř čtyřicetkrát vyšší oproti normě.

Zvýšený obsah síry byl zjištěn u celkem deseti vzorků nafty ze 132 odebraných v závěru března a v dubnu zejména u čerpacích stanic ve Středočeském kraji, na Plzeňsku, Ústecku, na jihu Čechu a severu Moravy.

Jména firem, které nekvalitní paliva prodávaly, však inspekce sdělí až po skončení šetření. Podle Štěpánka šlo o více čerpacích stanic různých majitelů zásobovaných různými dopravci.

Vadná motorová nafta pravděpodobně pocházela od jediného výrobce nebo dodavatele, podle ČOI jde o jednoho z největších dodavatelů pohonných hmot. „Jeho jméno bude zveřejněno okamžitě po nabytí právní moci rozhodnutí," slibuje ředitel inspekce Jan Štěpánek.

Zesilujeme kontroly

Ve správním řízení nyní hrozí prodejcům pokuta až pět milionů korun. V praxi však inspekce uděluje pokuty v řádu desítek či stovek tisíc korun, jen výjimečně kolem jednoho milionu korun.

"Výsledky rozboru vzorků odebraných na různých místech republiky signalizují, že se nejedná o náhodnou záležitost," říká Štěpánek.

Inspekce proto nyní zintenzivňuje kontroly. Ministerstvo průmyslu a obchodu už vydalo pokyn k mimořádnému odběru vzorků motorové nafty u dalších čerpacích stanic.

"Dalším z přijatých opatření je odběr a kontrola vzorků pohonných hmot přímo u výrobců. Informace byly postoupeny také Generálnímu ředitelství cel," říká ministr Martin Kuba.

Podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu , která sdružuje hlavní tuzemské prodejce paliv, souvisí vyšší obsah síry s technickou závadou a kontaminací nafty u dodavatele. "Informovali jsme Generální ředitelství cel, že nejde o daňový únik, ale o technickou závadu," řekl Loula v České televizi. Pouze v případě prodejce, kde byl limit překročen téměř 40krát, už mohlo jít o snahu obejít zákon a ušetřit na daních.

Pozor při předjíždění

"Při současných cenách pohonných hmot je nepřípustné, aby řidiči čerpali naftu, která je nekvalitní," zdůrazňuje ministr Kuba.

Vedle negativních vlivů na životní prostředí může vysoký obsah síry v naftě také poškodit motor vozidla či snížit jeho výkonnost.

Hrozí poškození katalyzátorů a zařízení pro úpravu výfukových plynů, což může způsobit nedostatečnou akceleraci a problémy například při předjíždění.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nejbližší čerpací stanice ve vašem okolí.

 

Právě se děje

Další zprávy