Návrat Zlína k prosperitě začal, obří zóna má investora

Karel Toman
10. 2. 2010 8:30
Prvním investorem ve strategické zóně je výrobce obalů z Otrokovic
35 metrů vysoký vodojem pro budoucí průmyslovou zónu stojí u Holešova od podzimu 2009.
35 metrů vysoký vodojem pro budoucí průmyslovou zónu stojí u Holešova od podzimu 2009. | Foto: Aktuálně.cz

Holešov - Obří lán bývalého travnatého letiště u Holešova se v úterý oficiálně proměnil v průmyslovou zónu. Získal totiž svého prvního investora.

Není nijak veliký, zato je to firma domácí - otrokovický výrobce kartónových obalů Pokart podepsal se zlínským krajem Deklaraci o porozumění, což je základní smluvní dokument předurčující investici v zóně. Z firem, které o vstup do zóny usilují a jejichž jména zatím nejsou známá, to zatím žádná oficiálně neudělala.

Fakta:

Zóna s inkubátorem

  • Už letos se v zóně u Holešova začne stavět technologický park s podnikatelským inkubátorem.
  • Společně ho postaví Zlínský kraj spolu se svým "správcem" zóny,  firmou Industry Servis ZK,  Univerzitou Tomáše Bati a se zlínským Technologickým a inovačním centrem. Univerzita bude pro firmy zajišťovat výzkum a vývoj.
  • V inkubátoru zase začínající firmy dostanou výhodný nájem a poradenství. K parku bude patřit i business centrum, kde budou firmy moci pořádat školení nebo jednání s partnery.
  • Fungovat začne naplno příští rok a podle správců zóny bude centrum její konkurenční výhodou, jiné obdobné zóny ho nemají.

Pokart chce v zóně postavit na dvou hektarech výrobní halu za 40 milionů korun a dát v ní práci sedmdesátce lidí. Stavět by se mělo začít už letos. V kraji, kde nezaměstnanost roste tempem skoro jednoho procenta měsíčně a bez práce je tu už skoro dvanáct lidí ze sta, je i tohle dobrá zpráva.

Osm tisíc lidí dostane práci

Krajští plánovači ze Zlína do zóny vkládají velké naděje a chtějí z ní vykřesat podnikatelského ducha, který je podle nich regionu vlastní, jak dokazují historické příklady Bati a Slušovic. Roku 2015 má dávat práci až osmi tisícům lidí. Se svými 360 hektary jedna z největších v zemi.

Novou investici si pochvaluje i vládní agentura CzechInvest, ketrá se se Zlínským krajem na přípravě zóny tři roky podílela.

Rozlohou 360 hektarů je holešovská zóna skoro stejně velká jako vnitřní město Holešov.
Rozlohou 360 hektarů je holešovská zóna skoro stejně velká jako vnitřní město Holešov. | Foto: Aktuálně.cz

"Aktuální trendy ve vývoji investic a zkušenosti třeba z průmyslových zón jako jsou Třinec Baliny nebo Valašské Meziříčí ukazují, že otevření se místním podnikatelům se velmi vyplácí," prohlásil Stanislav Martínek, ředitel Divize Investice agentury CzechInvest.

Právě na podporu místních firem začne Zlínský kraj spolu s univerzitou už letos stavět v zóně vývojové středisko s firemním inkubátorem.

Některým místním lidem se ale nelíbí, že zóna zabrala obrovskou plochu jedné z kvalitnějších půd v republice a že stojí blízko vodních zdrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy