Návrat do roku 2007 potvrzen. Ale recese už odchází

Ekonomika Ekonomika
9. 12. 2009 9:11
ČSÚ: oproti předchozímu kvartálu hospodářství už rostlo.
Foto: Jan Langer

Praha - Česká ekonomika se pomalu zotavuje z recese.

Hrubý domácí produkt klesl ve třetím čtvrtletí v porovnání s rokem 2008 o 4,1 procenta, jak uvedl Český statistický úřad. Potvrdil tak předběžný odhad zveřejněný už dříve.

Oproti druhému kvartálu však už ekonomika roste, a to o 0,8 procenta. Ukazuje se tak, že recese ustupuje.

Výkonnost tuzemského hospodářství se nyní vrátila na úroveň, jakou mělo v roce 2007.

Zatímco poslední loňské a první letošní čtvrtletí výkon hospodářství klesal, teď potvrdilo návrat k mírnému růstu. Ten se dostavil v letošním druhém čtvrtletí, kdy ekonomika rostla o slabé 0,2 procenta.

Nezaměstnanost dál roste

Lidé ale dál přicházejí o práci. Bez zaměstnání  jich bylo v uplynulém kvartále o dvě procenta víc, než za stejný kvartál loňský. Oproti předchozímu čtvrtletí nezaměstnaných přibylo o 0,3 procenta.

"Česká ekonomika překonala dno a opatrně míří vzhůru," hodnotí čerstvá data analytička Raiffeisen banky Helena Horská. „Na oživení se nejvíce podílí obchod, finanční sektor a stavebnictví. I ostatní služby vykázaly v porovnání s druhým kladný přírůstek. Průmysl se však stále ještě s recesí nevypořádal," dodává.

Také Svaz průmyslu hodnotí výsledky rezervovaně. "Potvrzuje to naše odhady, že nedochází k zásadnímu obratu, který nelze očekávat ani v příštím období," řekl první viceprezident Svazu Jaroslav Hanák. Výkon ekonomiky navíc nezlepšil větší investiční aktivita nebo poptávka zvenčí, ale poptávka domácí - z domácností a hlavně z vládních výdajů.

To nejhorší není za námi

"Ani v dalším období nepředpokládáme nárůst investičních aktivit tuzemských firem," upozornil analytik svazu Oldřich Körner,. "Jak vyplývá z našich průzkumů, firmy neočekávají výrazné zlepšení stavu zakázek, které se pohybují na výrazněnižší úrovni než před rokem, a ani výrazný a trvalý vzestup vnější poptávky," dodal.

Těžký tak bude teprve příští rok. "Budeme mít na stole účet za letošní propad příjmů státu a za úsporné kroky vlády a dalších subjektů jako jsou samosprávy, obce, zdravotní pojišťovny, což bude působit proti růstu poptávky," uzavřel Körner.

 

Právě se děje

Další zprávy