Naučil se stát lépe hospodařit? Co říkají nová čísla

Petr Holub
1. 10. 2013 16:20
Státní rozpočet hlásí nejlepší výsledek od roku 2008. Pomohly dotace
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Schodek českého státního rozpočtu dosáhl v září 38,2 miliardy korun a ani koncem roku by letos neměl přesáhnout hranici sta miliard.

„To představuje nejlepší výsledek od roku 2008," poznamenal k výsledkům za tři čtvrtletí mluvčí ministra financí Ondřej Šrámek. Například v roce 2011 přesáhl rozpočtový schodek stomiliardovou hranici právě v září.

Příznivá bilance přesto neznamená, že se stát naučil během krize lépe hospodařit.

Daně pod úrovní roku 2008

Poslední údaje o rozpočtu přehledně ukazují strategii, kterou využila bývalá vláda Petra Nečase ke stabilizaci státních financí. Daňové příjmy rozpočtu - navzdory zvyšování daňových sazeb - dosud ani nominálně nepřekročily úroveň posledního předkrizového roku 2008, kdy stát na daních vybral 930 miliard.

Tuto úroveň zřejmě nepřekročí ani letos. Za devět měsíců totiž stát vybral 676 miliard, jen o tři miliardy víc než loni. Patnáct miliard získal rozpočet navíc díky vyšším sazbám DPH, snížil se však výběr spotřebních daní a podnikových daní ze zisku.

Proto stát nemá jinou možnost, než sehnat peníze jinde a přitom držet pod určitou úrovní své výdaje. Nabízely se evropské dotace, které byly před pěti lety ještě tak nízké, že nepřekročily příspěvek, který Česko odvádělo do unijního rozpočtu. Letos během devíti měsíců zaznamenali Češi přebytek 53 miliard.

Další možností jsou příjmy ze státních podniků. Letos státní firmy pošlou deset miliard, údajně na výplatu důchodů.

Bez těchto mimořádných dotací by letošní rozpočtový schodek překročil hranici sta miliard také v září.

Investice jenom z Evropy

Stát využil také možnost úspor, škrtá ovšem především v investicích. Ještě v roce 2010 investoval stát během prvních devíti měsíců 91 miliard, letos se spokojil s částkou o 32 miliard nižší. Naopak běžné výdaje na sociální dávky, provoz státních úřadů a platy státních zaměstnanců se během tří let o stejných 32 miliard zvýšily.

Dochází tak k paradoxní situaci. Nebýt evropských dotací, rezignoval by státní rozpočet úplně na své investice například do dálnic, ochrany životního prostředí, nových škol, vědeckých ústavů a technologií. Ani tím by se přitom úplně nezbavil deficitu.

Bez vyšších eurodotací a úspor na investicích by schodek za prvních devět měsíců ani letos nedopadl lépe než jiné rozpočty po roce 2008. Proti vůbec nejhorší bilanci v roce 2010 si polepšil o pouhých patnáct miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy