Naše dluhy rostou rychleji než ceny v obchodech

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
31. 1. 2012 10:59
České domácnosti dluží meziročně o devět miliard víc, firmy o 46 miliard
Dluhy rodin rostou rychleji než ceny v obchodech, varují experti.
Dluhy rodin rostou rychleji než ceny v obchodech, varují experti. | Foto: Thinkstock

Praha - Rodiny i podniky za loňský rok zase o něco více zadlužily. Podle údajů České národní banky vzrostly dluhy českých domácností u bank a finančních institucí meziročně o 9,35 miliardy korun na 1,118 bilionu korun. To představuje zvýšení dluhu o 60,6 miliardy korun.

Podniky svou zadluženost zvýšily meziročně o 46,6 miliardy korun na 951,8 miliardy Kč. Ve srovnání s předchozím měsícem byla však nižší o 10,67 miliardy korun.

"Zadluženost českých domácností roste sice nižším tempem než v předkrizových letech, její tempo však stále výrazně převyšuje růst cen zboží či nemovitostí, které si na úvěr kupují. Celková míra zadlužení českých domácností je sice stále pod průměrem vyspělé západní Evropy, vybrané, především nízkopříjmové domácnosti však mohou mít se splácení problémy," komentoval Petr Kříž, partner a odborník na bankovnictví ze společnosti PwC Audit.

Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí vzrostly proti listopadu o 9,9 miliardy Kč na 1,057 bilionu korun. Meziročně se zvýšily o 72,6 miliardy korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, v prosinci meziročně klesly o více než 16 miliard korun na 340,4 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím měsícem naopak rostly, byly vyšší o 9,28 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy