Naplnění jedné nádrže už stojí přes dva tisíce korun

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
30. 3. 2012 10:02
Podle údajů Českého statistického úřadu již i průměrná cena nafty překročila hranici 37 Kč/l
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Ceny pohonných hmot se v uplynulém týdnu zvýšily na nová maxima. Informace společnosti CCS potvrdila i data z Českého statistického úřadu.

V porovnání s předchozím týdnem nafta zdražila o šest haléřů na průměrných 37,24 koruny za litr. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 vzrostla o 31 haléřů na 37,26 koruny za litr, informoval ČSÚ.

Tyto údaje znamenají, že natankování nádrže osobního automobilu o objemu 55 litrů, kterou má například Škoda Octavia, už stojí více než dva tisíce korun.

Podle pondělních údajů společnosti CCS Natural 95 v minulém týdnu v průměru u tuzemských čerpacích stanic zdražil o 33 haléřů na 37,21 koruny za litr a cena nafty se zvedla o 12 haléřů na 36,93 Kč/l.

Touha po zlevňování je prý z říše snů

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum zdražení souvisí s růstem cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu a zvýšením distribučních marží. "Mírného posílení se dočkala koruna. Růst cen u čerpacích stanic by se měl v průběhu tohoto týdne zastavit. Očekáváme stagnaci či mírné zlevnění," uvedl Čermák.

Výrazný pokles cen pohonných hmot ale analytici v příštích týdnech nečekají. "Zvyšující se poptávka, lepší počasí, vývoj měnových kurzů a geopolitická rizika v kombinaci s vysokým zdaněním posílají znatelné zlevnění pohonných hmot do říše snů," uvedl Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

 

 

Právě se děje

Další zprávy