Napětí v automobilce Škoda končí. Platy se zvýší o 5 %

Radek Pecák Radek Pecák
20. 4. 2012 15:40
Škoda přidala k poslednímu návrhu růstu platů 0,3 %, odboráři slevili celé procento
Foto: Radek Pecák

Mladá Boleslav - Dvacet dnů po konci platnosti minulé kolektivní smlouvy se odboráři dohodli s vedením mladoboleslavské automobilky Škoda Auto na nové.

"Mzdy v automobilce Škoda Auto vzrostou od dubna o pět procent. Zaměstnanci také obdrží na základě úspěšných hospodářských výsledků variabilní část bonusu 20 000 korun," informovaly dnes odbory OS Kovo na své internetové stránce.

Končí tím stávková pohotovost, odbory už nebudou pořádat ani mítinky, na kterých upozorňovaly na své požadavky.

"Výsledky čtvrtečního jednání s vedením firmy ve Vrchlabí dnes odbory schválily na podnikové radě," uvedl šéf odborářů Jaroslav Povšík.

Odboráři chtěli šest procent

Odboráři tak nakonec ustoupili ze svého hlavního požadavku, kterým bylo zvýšení platů o nejméně šest procent. Argumentovali především skvělými hospodářskými výsledky firmy v loňském roce. Konsolidovaný zisk totiž meziročně vzrostl o 82 procent na 16,1 miliardy korun, tržby se zvýšily o 15 procent na 252,6 miliardy korun.

Prohlédněte si nově vyvinutou elektrickou octavii:

Škoda také prodala rekordní množství svých aut. Růst navíc pokračoval i v letošním prvním čtvrtletí.

"S výsledkem vyjednávání šla společnost až na samou hranici možného," řekl k dohodě člen představenstva společnosti Škoda Auto odpovědný za oblast řízení lidských zdrojů Bohdan Wojnar. "Chceme, aby se naši zaměstnanci férovým způsobem podíleli na úspěchu společnosti," dodává zástupce společnosti.

"Společně s odbory se podařilo uzavřít férovou dohodu, která bude zaměstnance motivovat, ale současně zaručí konkurenceschopnost a další vývoj značky," uzavírá Wojnar.

Díky dohodě bude moci Škoda zase své modely v případě potřeby vyrábět i v sobotu, což v době mimo platnost kolektivní smlouvy nebylo možné.

Kromě platů firma zvýšila svým zaměstnancům i příspěvek na důchodové připojištění. Jde o 100 korun na celkem 800 korun měsíčně. "Smlouva platí do 31. března 2013," oznámili dnes odboráři na svých internetových stránkách.

 

Právě se děje

Další zprávy