Nálada mezi českými podniky se zlepšila, velké ale trpí

Karel Toman
4. 11. 2009 19:20
Tábory optimistů a pesimistů mezi českými firmami se v září téměř vyrovnaly
Foto: Reuters

Praha - Tábory optimistů a pesimistů mezi českými podniky se vyrovnaly. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory České republiky, který v září mezi firmami zjišťoval jejich výhled na rok 2010.

Výzkum ale také ukázal, že zatímco hlavně středním podnikům s 50 až 250 zaměstnanci se začíná dařit lépe, velkým podnikům se naopak nálada ještě zhoršila. Budoucnost vidí ještě skeptičtěji než dosud.

"Dokazuje to, že počet zakázek pro střední firmy se zvyšuje, ale obří zakázky stagnují," komentoval výsledky průzkumu prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.    

Pesimismus je pořád vyšší ve výrobě, než ve službách, ale rychleji se snižuje.

Třikrát víc optimistů, o polovinu míň pesimistů

Podle průzkumu se počet podniků, které svou celkovou ekonomickou situaci na příští rok hodnotí optimisticky, v září zvýšil na rovných 28 procent. To je skoro trojnásobný nárůst oproti výsledkům v únoru. Tehdy bylo optimistických jen 10,2 procenta firem.

O celou polovinu za stejné období prořídl také tábor pesimistů. Z bezmála 62 procent na 30,1 procenta.

"Počet optimistických firem sice roste, stále ale nedosahuje úrovně před rokem," upozornil mluvčí komory Štefan Weber na dvojznačný výsledek průzkumu, kterého se zúčastnilo celkem 809 podniků ze služeb a zpracovatelského průmyslu.

Zvlášť pesimisticky vidí svou současnou i budoucí situaci velké podniky s více než 250 zaměstnanci.  Oproti únoru naopak tábor skeptiků zvýšil převahu nad optimisty ze 40 na 48 procent.

 

 

Právě se děje

Další zprávy