Nákupy nábytku už nejsou in, řetězcům klesly tržby

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
25. 5. 2011 16:14
Lidé utratili v pěti největších řetězcích s nábytkem o 1,6 miliardy méně
IKEA slavila 20 let působení v Česku, loňské tržby ale důvodem k oslavám nebyly.
IKEA slavila 20 let působení v Česku, loňské tržby ale důvodem k oslavám nebyly. | Foto: Jan Langer

Praha - Chuť do vybavování bytu sice Čechy navzdory ekonomické krizi neopustila, v loňském roce ale uvadala. Nasvědčují tomu klesající tržby pěti největších obchodníků s nábytkem v Česku.

Podle společného žebříčku časopisu Moderní obchod a společnosti Incoma GfK v loňském roce poklesly tržby IKEA, Asko, Kika, Sconto a Jysk celkem o 1,6 miliardy korun na 15,8 miliardy ročně. Ještě o rok dřív přitom rostly o 2,8 miliardy.

První pozici mezi prodejci nábytku loni opět obhájila společnost IKEA, jejíž tržby ale poprvé v historii klesly, a to z 8,7 miliardy korun v roce 2009 na 7,5 miliardy korun.

O druhé a třetí místo se s tržbami 2,2 miliardy korun dělily společnosti Asko a Kika. Řetězci Asko loni tržby stagnovaly, Kika vykázala jejich meziroční pokles o 300 milionů korun.

Čtvrtá pozice loni připadla prodejnám s nábytkem Jysk, které stejně jako v roce 2009 utržily dvě miliardy korun. V pořadí pátým obchodům Sconto nábytek loni klesly tržby meziročně o 100 milionů korun na 1,9 miliardy korun.

Do IKEA na procházku

Například IKEA za poslední rok vykázala v Česku nižší tržby a zisk i přesto, že počet návštěvníků jejích tuzemských obchodních domů vzrostl na 10,886 milionu z necelých deseti milionů v roce 2009.

Z návštěvníků obchodních domů IKEA si loni přibližně polovina koupila zboží. Lidé ale podle mluvčí IKEA ČR Jindry Válové více hleděli na ceny, což mělo nepříznivý vliv na tržby. IKEA zároveň kvůli konkurenčnímu boji snížila ceny nábytku.

Takhle IKEA slavila 20 let v Česku:

Klesající poptávku potvrzují i čeští výrobci nábytku. Tuzemská produkce nábytku loni podle Asociace českých nábytkářů (AČN) klesla meziročně o 3,64 miliardy korun na 35 miliard korun.

"Dovoz nábytku (v roce 2010) poklesl o zhruba jednu miliardu korun a vývoz posílil o 410 milionů korun. Celkově tato data ukazují, že došlo k poklesu spotřeby nábytku v ČR," uvedla AČN.


 

Právě se děje

Další zprávy