Nakupujte hromadně, dostanete slevu, lákají servery

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 8. 2010 17:08
V Česku se množí servery nabízející hromadné nakupování slev.
Většina slevových serverů nabízí služby, nováček se chystá přijít se slevami i na zboží. Ilustrační foto.
Většina slevových serverů nabízí služby, nováček se chystá přijít se slevami i na zboží. Ilustrační foto. | Foto: Sodexho

Brno - Slova kolektivní nakupování nejspíš vyvolají představu skupiny žen trávící celý den pobíháním po obchodech a utrácením horentních sum převážně za oblečení. Nic nemůže být dál od pravdy.

Kolektivní nakupování láká podle zkušeností ze zahraničí víc muže než ženy. Zapotřebí je k němu jen počítač připojený k internetu a platební karta. A umožňuje získat velké slevy na služby i zboží.

Slevu dostanete, když vás bude 20

V Česku už tyto služby nabízí několik portálů, nejnověji Zapakatel.cz. Princip je všude stejný. Portál zveřejní například možnost 50 procent slevy na masáž. Majitel masérského studia stanoví, že sleva začne platit až v okamžiku, kdy o ni projeví zájem nejméně 15 lidí. Portál nechá nabídku vystavenou jeden až dva dny. Za tuto dobu si musí zlevněnou masáž koupit stanovený počet 15 lidí, pak začne sleva platit.

"Potom už ji může využít každý, kdo si do vypršení časového limitu tuto službu koupí," vysvětluje Tomáš Carba, marketingový ředitel zatím posledního přírůstku mezi slevové weby Zapakatel.cz.

Kromě této novinky už v Česku působí severy Vykupto.cz, Cupolis, který nabízí služby jen v Praze, HyperSleva zaměřená na Liberec či Slevomat, který před nedávnem rozšířil svou nabídku i na Brno a Olomouc.

Zapakatel.cz se chce od konkurence odlišovat především ve třech ohledech. Kromě Česka začíná působit i na Slovensku, kromě služeb, které jsou běžné i u ostatních, nabízí i slevy na zboží a svou expanzi by rád uskutečnil do všech krajských měst České republiky.

"Jedním z nejvýraznějších rozdílů je právě nabídka slev na zboží, která u nás ještě není běžná, ale v zahraničí ano. Máme domluvenou spolupráci například se značkami Adidas nebo St.Oliver," prozradil Carba.

Není-li dost lidí, nic neplatíte

Ti, kdo nakupují slevu jako jedni z prvních, tedy před jejím aktivováním, se o své peníze nemusí bát. Odečtou se z jejich účtu až poté, co sleva doopravdy platit.

"Při platbě kartou přes internet se sice peníze na účtu klienta zablokují, ale neodečtou se. Suma skutečně odejde až tehdy, pokud ji koupí dostatečný počet zájemců," upozornil Carba.

Server, který v postupně začal fungovat pro obyvatele Prahy, Brna a Bratislavy, plánuje v budoucnu nabízet více než jednu slevu denně. "Pro obchodníky je to způsob, jak získat nové klienty, nové zákazníky. I když u nás musí nabídnout nejméně 40 procent slevy, stále se jim taková akce vyplatí," dodal Carba.

 

Právě se děje

Další zprávy