Nákupní horečka začala, iPhone chtělo 600 tisíc lidí

Tomáš Fránek
17. 6. 2010 9:20
Počet objednávek za první den desetinásobně překonal loňský první den předprodeje modelu předchozího modelu
Foto: Reuters

San Francisko -  Nový mobilní telefon společnosti Apple iPhone4 vyvolal rekordní zájem zákazníků.

Za jediný den si telefon objednalo na 600 tisíc lidí, tedy desetkrát víc než si před rokem objednalo předchozí typ iPhonu. Na stránky operátora AT&T přišlo 13 milionů zákazníků, což je třikrát víc než u předchozích typů.

Apple už zastavil přijímání nových objednávek. "Zastavili jsme to, abychom byli schopni vyexpedovat objednávky, které už máme," uvedla firma.

Kolaps objednávek

Podobná situace byla v Německu, kde se zákazníci dočkají nových iPhonů jako první v Evropě.

I v Německu ale internetové objednávání kvůli zájmu lidí zkolabovalo. A němečtí zákazníci tak kvůli obrovskému zájmu dostanou s největší pravděpodobnosti později než se původně plánovalo.

Prodej telefonu v USA, Francii, Německu, Velké Británii a Japonsku startuje 24. června. Na český trh zřejmě až v druhé polovině léta.

Všichni tři tuzemští mobilní operátoři se shodli v tom, že telefon prodávat chtějí a jeho uvedení má být otázkou měsíců.

Za kolik v Česku?

"Přesné datum uvedení iPhone 4 na český trh, ani cena zařízení zatím nejsou známy. Nicméně by přístroj měl být v prodeji do konce třetího čtvrtletí tohoto roku," uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

iPhone 4 bude tenčí než jeho předchůdce 3G, bude mít obrazovku s vyšším rozlišením a fotoaparát s možností snímání i zepředu vhodný pro videokonference. Celkem má mít přes 100 nových funkcí.

Cena nedotovaného přístroje se má podle odhadů odborníků pohybovat těsně pod hranicí 20 000 korun.


 

Právě se děje

Další zprávy