Nakročeno k rekordu: Počet nových firem roste

Radek Pecák Radek Pecák
28. 7. 2010 10:51
Nejvíce se nové firmy zakládají v Praze a také na Moravě
Možná se některý ze začínajících podnikatelů také za čas dočká ocenění
Možná se některý ze začínajících podnikatelů také za čas dočká ocenění | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Agentura ČEKIA poskytla praktický důkaz křehkého, ale přece jen patrného oživování tuzemské ekonomiky. V Česku letos vzniklo o deset procent nových firem více než ve stejném období loňského roku. Téměř polovina z 12 644 nových společností vznikla přitom v Praze.

Česká kapitálová investiční agentura (ČEKIA) sesbírala svá data v prvním čtvrtletí a zjistila, že více než 60 procent nově registrovaných společností podniká ve  velkoobchodu, nemovitostech, službách a stavebnictví.

"Pokud tempo zakládání nových podnikatelských subjektů vydrží i v druhé polovině roku, mohl by se rok 2010 stát nejúspěšnějším rokem v osmileté historii, kdy ČEKIA tyto statistiky sleduje," komentuje výsledky analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová. Za posledních sedm let nejvíce nových společností (25 030) vzniklo v roce 2007.

Ekonomika se zvolna oživuje

Podle ní zájem o podnikání v České republice opět nabírá na síle, což souvisí s oživováním ekonomiky. Firmy také daleko častěji zakládají ti, kteří přišli o zaměstnání.

Drtivá většina nově založených firem jsou společnosti s ručením omezeným. Z celkového počtu jich je více než 95 procent. "Společnosti s ručením omezeným jsou nejoblíbenější právní formou pro podnikání v České republice, zejména z důvodu jednoduchosti  a nízké kapitálové náročnosti pro založení," říká Petra Štěpánová. Tvrdí také, že je zřejmé, že význam malých a středních firem pro českou ekonomiku poroste.

V ČR je přes 330 000 firem

Celkem k poslednímu červnovému dni  ČEKIA ve svých databázích evidovala celkem 332 554 firem, z toho 23 770 (7,1 %) akciových společností a 308 784 (92,9 %) společností s ručením omezeným.

Nejvíce podnikatelských subjektů, téměř polovina z celkového počtu, bylo v první polovině roku 2010 založeno v Praze (5 718). Silnou pozici má také Jihomoravský (1 298), Moravskoslezský (926) a Středočeský kraj (817). Nejméně firem vzniklo v Karlovarském (209) a Libereckém kraji (235) resp. na Vysočině (246).

Více než 43 % společností založených v prvním pololetí 2010 zaměřuje na velkoobchod a s ním souvisejícím zprostředkováním a činnosti v oblasti nemovitostí. Následují služby jako například účetnictví, audit, reklama či různé formy poradenství a podnikání ve stavebnictví. V těchto čtyřech sektorech se rozhodlo podnikat přes 60 % firem, které vznikly v 1.polovině letošního roku. 

 

Právě se děje

Další zprávy