Nafta i benzín nastejno, pod 28 korunami

Dušan Klimeš
24. 11. 2006 9:55
Praha - Poslední týden přinesl další zlevnění pohonných hmot. Cena benzínu a nafty se poprvé vyrovnala a dostala se pod 28 korun.

Podle Českého statistického úřadu tak nyní nakupují pohonné hmoty naftoví i benzínoví motoristé za shodnou cenu 27,99 koruny.

Vyrovnání cen obou nejoblíbenějších ropných produktů přišlo poté, co Natural 95 zlevnil o 16 haléřů, zatímco nafta "pouze" o 15 haléřů.

Naopak proti proudu snižování se vydal plyn LPG, který zdražil o dva haléře na 14,42 koruny.

Levný dolar, levný benzín

Ceny pohonných hmot klesají i podle údajů společnosti CCS. Litr benzinu Natural 95 zlevnil o šest haléřů na průměrných 28,18 koruny za litr. Stejně se snížila i cena nafty, litr stojí v průměru 28,17 koruny. Tempo poklesu cen se zpomaluje, začátkem října průměrné ceny za týden klesly i o 50 haléřů.

Ceny pohonných hmot reagují zejména na vývoj cen ropy a ropných produktů ve světě, kurz koruny k dolaru a konkurenční prostředí. Cena ropy se v současnosti pohybuje kolem 59 dolarů za barel.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Koruna se v posledních dnech drží na rekordních hodnotách vůči dolaru, a to kvůli oslabování dolaru vůči euru na světových trzích. Dnes ráno překonala další rekord, když se obchodovala za 21,38 koruny.

Zdražují pomeranče

Statistický úřad spolu s cenami pohonných hmot zveřejnil i průměrné ceny potravin v obchodech. Měsíc před Vánoci zlevnila nejvíc stolní voda. Ale hned za ní se udržely brambory, které je možné koupit průměrně za 13,5 koruny a jablka, která zákazníci pořídí za průměrných 21,6 koruny.

Naopak největšího zdražení se dočkal kilogram pomerančů. Jejich cena se dostala na 31,5 koruny. Jediným krajem, kde je možné je získat za méně než třicet korun, je kraj Ústecký.

 

Právě se děje

Další zprávy