Nad vlastnictvím Setuzy opět obchází duch Tomáše Pitra

Adam Junek
9. 7. 2008 19:15
Ve vedení je muž spojený s Nemethovými směnkami

Praha - Vlastník strategického podniku Setuza je po čase opět nejasný. Jak dnes upozornil deník Aktuálně.cz, přestala ji ovládat skupina Via Chem. Ponechala si však velký vliv - vlastní její budovy a také společnost Oleofin, která je jakousi pokladničkou Setuzy a má pod palcem kontrakty s dodavateli i odběrateli.

Vlastníkem Setuzy je v zásadě Campaspol Holding, který ještě donedávna patřil Via Chemu. Podle zápisu v obchodním rejstříku byl posledním jediným vlastníkem Campaspol Holdingu podnikatel Jozef Kaán.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Rok po exekuci: Setuzu opustil majitel

Pitr se vrací?

Nyní je struktura majitelů nejasná. Sbírka listin jen zmiňuje, že Kaán odprodal 65 procent akcií Campaspol Holding podnikatelům Petru Lískovi a Ladislavu Žákovi.

Všichni tři muži nadále ve vedení Campaspol Holding podle rejstříku figurují. Kaán jako šéf dozorčí rady a Líska s Žákem jako předseda a místopředseda představenstva.

Pro Kaána není Setuza nikterak neznámou firmou. Jeho jméno se v její souvislosti objevuje již v době, kdy ústeckou potravinářskou společnost ovládal kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, toho času na útěku před českými úřady, protože nenastoupil pětiletý trest odnětí svobody za daňové úniky.

Jozef Kaán je totiž jednatelem leasingové společnosti Mahé. Ta se objevila kolem Setuzy v půli roku 2006. Tehdy se stát snažil prodat svou čtyřmiliardovou pohledávku za Setuzou.

Czech Business Weekly tehdy otiskl informaci, že v dobrozdání pro firmu Campaspol se objevilo, že Setuza uznala miliardovou pohledávku, kterou za ní má mít právě Kaánova firma Mahé.

A dluh potvrdil také sám Pitr. "Je to stále tentýž dluh, který vůči nám uplatňovala společnost Goldfund Financial," uvedl v té době pro Czech Business Weekly.

Kaán nemohl informace o svých vazbách na Pitra komentovat; přes veškeré pokusy se ho redakci Aktuálně.cz nepodařilo kontaktovat.

Nemeth znovu na scéně

Goldfund chtěl po Setuze peníze za tzv. Nemethovy směnky. Část jich Setuza za Pitrova kralování měla zaplatit a část měla získat právě společnost Mahé.

Řada firem, včetně Setuzy, koupila v minulosti pohledávky, které po bývalé Investiční a Poštovní bance (a následně po ČSOB) nárokoval právník Věslav Nemeth. Ty podle něj dosahovaly několik miliard a dodnes se o jejich oprávněnost vedou spory. Firmy, které dlužily IPB a po převodu dluhů do konsolidační agentury státu, se zápočtem koupených pohledávek snažily z placení vyvléci.

Stát nakonec tendr na odprodej pohledávek za Setuzou zrušil. Na podzim 2006 pak poslal do ústecké továrny exekutory a celá kauza nakonec skončila pro stát loni v létě. Setuza se vykoupila miliardou korun, která přistála na účtech státu.

 

Právě se děje

Další zprávy