Nad šéfem ČTÚ se kvůli zrušené aukci stahují mračna

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
8. 3. 2013 15:39
Od Pavla Dvořáka bude chtít vysvětlení ministr průmyslu Martin Kuba
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Velmi rozhořčené hlasy na adresu předsedy Českého telekomunikačního Pavla Dvořáka zazněly jen krátce po oznámení jeho rozhodnutí zrušit aukci kmitočtů na nové mobilní sítě, která měla přinést mimo jiné vstup čtvrtého operátora a levnější telefonování.

Vysvětlení bude chtít například ministr Martin Kuba z ODS: „Pozval jsem si pana předsedu Dvořáka na schůzku na páteční večer, aby mi vysvětlil proč se k tomu rozhodl a proč aukce nedopadla tak, jak od ní vláda očekávala," řekl ministr serveru iHned.cz.

„Úřad byl zodpovědný za nastavení aukce, měl k tomu dostatek času i pomoci odborných poradců," dodal ministr.

K okamžitému odstoupení vyzval Dvořáka poslanec Jan Husák z TOP 09, předseda sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace.

Podle expertů i operátorů nastavil ČTÚ - navzdory varováním - od začátku špatné podmínky. Může za to zřejmě i zadání od vlády, protože stát chtěl současně maximální zisk z aukce do státního rozpočtu i podstatné zlevnění pro běžné zákazníky.

Regulátor v pátek aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz, zahájenou v listopadu, zastavil, když se celková nabídka vyšplhala z vyvolávacích 7,4 miliardy Kč na více než 20 miliard korun. To je podle předsedy ČTÚ Pavla Dvořáka ekonomicky nereálná hodnota, která by znamenala zpoždění výstavby sítí i vysoké ceny nabízených služeb.

ČTÚ počítal s příjmem mezi deseti a patnácti miliardami korunami. Aukce se účastnily firmy T-Mobile, Telefónica, Vodafone a PPF Mobile Services, která chce být čtvrtým operátorem.

Trojice operátorů zůstává bez konkurence

"Úřad aukci pokazil, nenaplnila své cíle, a proto apeluji na odstoupení předsedy Rady ČTÚ," vyzval po oznámení krachu aukce Husák. „Od začátku bylo jasné, že je aukce špatně nastavena," dodává.

"Již v červenci 2012 jsem upozorňoval, že nastavení aukce „nahrává" do karet stávajícím mobilním operátorům, chtěl jsem například vyčlenit spektrum pouze pro nového operátora" připomíná Husák. Tehdy Husák ČTÚ vyzval, aby podmínky aukce zatraktivnil pro vstup nového mobilního operátora, ale úřad téměř všechny jeho připomínky odmítl.

Husák upozorňuje, že zrušení aukce je výhodné pro stávající operátory. "Čím později se uskuteční nějaká nová aukce, tím déle zde nebude pořádná konkurence. O to víc vytahají operátoři peněz lidem z kapes kvůli přemrštěným cenám," domnívá se Husák.

Experti: ČTÚ nastavil špatné podmínky

Také analytik Patria Direct Tomáš Tomčány aukci kritizuje. Hlavním důvodem tak vysoké nabídky operátorů a zastavení aukce byla špatně nastavená pravidla. "Celý proces aukce zřejmě komplikovalo nejvíce pravidlo, že každý účastník aukce mohl až pětkrát bez jakékoliv sankce stáhnout svou nejvyšší nabídku," uvedl.

Analytik Cyrrusu Tomáš Menčík považuje zastavení aukce za dobrou zprávu pro českého občana, protože při tak vysoké ceně by se to muselo odrazit v koncových cenách. "ČTÚ prokázal, že mu nejde primárně o výtěžek z aukce, ale o snižování cen a zkvalitňování telekomunikačních služeb," dodal s tím, že úřad měl předpokládat, že zájem v aukci bude obrovský a měl stanovit pravidla, co se stane, pokud dojde k neúměrnému růstu ceny.   

Naopak podle poslance Radima Vysloužila je zdůvodnění zastavení aukce nesmyslné. "Jsem přesvědčen, že účastnící aukce mají velmi dobře spočítáno, za kterou cenu se jim ještě vyplatí se aukce zúčastnit. Zároveň konkurenční prostředí cenu za mobilní služby jistě sníží na ceny, které jsou v zahraničí obvyklé," uvedl.

Stát si musí ujasnit priority

Také dosavadní operátoři v neoficiálních reakcích připomínají, že na špatné podmínky aukce od začátku upozorňovali. Zájemci totiž mohli v aukci nejen "přihazovat", ale bez sankcí také rušit své předchozí nabídky, takže ČTÚ neměl záruku, že by vysoutěženou cenu skutečně získal.

Vedle vedení ČTÚ je podle hlasů z oboru i stát, který po úřadu vloni chtěl jak maximální přínos do státního rozpočtu, tak současně výrazné zlevnění cen pro spotřebitele. Operátoři tedy nyní očekávají, že si stát především ujasní priority.

 

Právě se děje

Další zprávy