Nad Sazkou se blýská. Věřitelé navrhli dosazení správce

Zdeněk John
16. 2. 2011 12:35
U Městského soudu v Praze stále běží insolvenční řízení se Sazkou
Šéfa loterijní firmy Sazka by měl nahradit správce, žádá druhý největší věřitel firmy, Komárkova KKCG
Šéfa loterijní firmy Sazka by měl nahradit správce, žádá druhý největší věřitel firmy, Komárkova KKCG | Foto: Ludvík Hradilek

* Druhý největší věřitel Sazky žádá, aby firmě byl určen předběžný správce * Sazka se radí, jak se zachovat, zvažuje i variantu, že bude prohlášena insolvence

Praha - Karel Komárek, druhý největší věřitel loterijní společnosti Sazka, podal v úterý prostřednictvím svého firemního impéria KKCG návrh Městskému soudu v Praze, aby Sazka dostala předběžného správce a aby byl ustaven věřitelský výbor.

O den později se k jeho návrhu připojil i podnikatel Radovan Vítek, jemuž Sazka dluží nejvíc.

Právě Vítkova žádost u Městského soudu v Praze odstartovala 17. ledna insolvenční řízení vůči nejstarší tuzemské loterijní firmě.

Komárek a nyní i Vítek usilují o dosazení předběžného insolvenčního správce, který by zabránil Sazce ve volném nakládání s majetkem.

"Pan Vítek svůj zdůvodňuje obavami o neprůhledné procesy, kterými mohou noví partneři Sazky - společnosti Penta a E-Invest do vyhlášení soudu o případné insolvenci jeho práva věřitele poškodit," uvedla magnátova mluvčí Michaela Winklerová.

Sazka se ale hodlá bránit: "Sazka, a.s., považuje tento návrh za nedůvodný, zásadně ho odmítá a bude se proti němu všemi dostupnými prostředky bránit," napsal mluvčí firmy Jan Tuna.

Vítek a Komárek drží v součtu dluhopisy, směnky a další dluhy Sazky v celkovém objemu zhruba čtyři miliardy korun. Sazka část Vítkových pohledávek neuznává.

(V galerii přepis Komárkova návrhu na určení správce pro Sazku)

Shodou okolností také v úterý zasedlo představenstvo Sazky a podle informací Aktuálně.cz probíralo i variantu, zda by pro firmu nebylo výhodnější, kdyby do insolvence "spadla".

Mluvčí Sazky Jan Tuna ale tuto informaci večer popřel: "Tato informace není pravdivá a SAZKA, a.s., ji jednoznačně odmítá." napsal Tuna.

Plán Penty a Ulčáka

Soud dosud insolvenční řízení neuzavřel, mezitím se však majitelé Sazky i její vedení dohodli se společnostmi eInvest Martina Ulčáka a Penta - vlastníkem konkurenční sázkové kanceláře Fortuna - na společném postupu při oddlužení Sazky.

Jejich plán spočívá v tom, že Ulčák i Penta nalijí do Sazky potřebné peníze a pak po dobu 15 let budou inkasovat podíl ze zisku. Zda má dohoda i další náležitosti - například ve vztahu mezi nejdůležitější loterií Sazky sportkou a budoucí loterií Fortuny - to není známo. Antimonopolní úřad už dal najevo, že bude zmíněnou dohodu přezkoumávat.

Komárek si chrání peníze

Postup Komárkovy KKCG a Radovna Vítka souvisí se snahou ještě více ochránit peníze, které v pohledávkách za Sazkou mají.

V návrhu zaslaném soudu Komárkův právník píše, že Sazka dohodu s Pentou a eInvestem fakticky přiznala svou insolvenci a Komárek jako jeden z velkých věřitelů má tedy za to, že by o jejím osudu neměli rozhodovat pouze Penta, eInvest a sama Sazka, nýbrž i největší věřitelé.

Ustavení předběžného správce i věřitelského výboru připouští zákon o insolvenci. Komárek žádá, aby pod kontrolou správce byly všechny převody nemovitostí, duševního vlastnictví Sazky, ale také veškeré jednotlivé obchodní operace převyšující 500 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy